Op mezelf wonen

| Sanne's Life

Sinds 12 augustus woon ik op mezelf op kamers in Rotterdam. Veel mensen zijn nieuwsgierig naar mijn kamer en vragen hoe het met mij gaat. Dus hierbij een update na een paar weekjes op mezelf/alleen wonen.

Heb ik al spijt? In tegendeel. Tot nu toe voelt het als de beste beslissing die in jaren heb genomen. Nadat mijn broer was overleden en ook de gezondheid van mijn ouders steeds slechter werd, was ik er erg goed in om mezelf de put in te praten en alles zo negatief mogelijk te bekijken. Ik kon met moeite nog ergens van genieten en had zelfs angst voor het leven. Na meer dan 2 jaar was ik het zat. Mijn leven was misschien inderdaad zwaarder dan hij hoort te zijn voor een normale 23 jarige maar ik kon er zelf natuurlijk ook wat van proberen te maken. Zo besloot ik in therapie te gaan en een hoop dingen te doen die ik normaal uit de weg ging. Mensen hebben altijd een hoop commentaar op mijn gedrag als ze mij voor het eerst zien. Ik ben namelijk iemand die eerst iemand anders ontdekt, luistert en de kat uit de boom kijkend. Anderen noemen het eerder stil, ongeïnteresseerd, onzeker of arrogant. Hierdoor was ik bang om mezelf te zijn, te laten zien en ging ik liever niet naar plekken waar veel mensen bij elkaar kwamen. Gelukkig ben ik deze angst aan gegaan en ben ik hier zo goed als vanaf. In principe is mijn gedrag weinig verandert maar ik praat wel een stuk makkelijker, ben socialer en kruip niet meer in een hoekje. Daar ben ik heel trots op en blij mee. En hierdoor was de beslissing om op mezelf te gaan wonen ook een stuk makkelijker.

Zoals ik al eerder vertelde was dit totaal niet de planning. Mijn studie was bij Hellevoetsluis in de buurt dus het zou praktisch gezien niet eens kunnen om dan in R’dam te gaan wonen. En toen ik hoorde dat mijn studie naar R’dam verhuisde, was ik in het begin zelfs erg boos. Totdat vriendinnen kwamen met het idee om op mezelf in R’dam te gaan wonen, wat ik eigenlijk een debiel idee vond. En nog geen paar maanden zit ik hier dan in mijn Rotterdamse kamertje!

Vriendinnetje Lisa die mij Rotterdam van zijn mooiste kant laat zien
Heb ik al spijt? Voel ik me niet eenzaam? Is het zoals ik had verwacht?
Ik ben zo blij met deze stap. Ik wil niet zeggen dat het makkelijk is en altijd even leuk. Natuurlijk is alleen wonen ook wel eens eenzaam en zijn er dagen dat je niemand ziet. Maar vergeleken met de jaren die ik in Hellevoet avonden (voor mijn gevoel) alleen heb gezeten, is dit niks. Als ik naar vrienden toe wilde, biertjes wilde drinken in R’dam of ergens wilde dansen en genieten van bandjes, dan moest ik altijd ergens een slaapplek regelen. Of de tijd constant in de gaten houden om de laatste bus te halen. Verschrikkelijk! Nooit spontaan dingen kunnen plannen of ergens volop van genieten. Elke keer baalde ik weer als ik te vroeg het feestje moest verlaten en mijn stadje weer verliet. Ik heb altijd al een grote liefde voor R’dam gehad. Ik houd van de stad! En ben nu zo gelukkig dat ik mezelf een Rotterdammer kan noemen. Misschien nog geen echte maar ik ben ingeschreven dus ik doe het lekker toch.

Ik geniet er ontzettend van dat ik nu op de fiets kan springen en binnen 5 minuten in de stad ben en ook ‘s nachts zo weer thuis. Ik kan doen wat ik wil en wanneer ik het wil. Vrijheid is het mooiste wat er is.

De nadelen. Want ja, natuurlijk zijn die er ook. Mensen noemen het eenzaam als je op jezelf woont. Maar eenzaam heb ik me jaren gevoeld en nu ik echt alleen ben, heb ik daar totaal geen last van. Ik ben geen ster in alleen zijn en heb veel liever mensen om me heen maar ik kan ook genieten van het alleen zijn. Toch is het raar dat er dagen zijn dat je geen mens ziet. Natuurlijk hoef ik maar de deur uit te lopen en is dat probleem al opgelost. Ik word namelijk hier constant aangesproken als ik alleen op straat loop of in de supermarkt. En praatjes met vreemden zijn de leukste. Ik word daar blij van. Ik ben niet eenzaam maar ja, ik voel me wel eens alleen. Maar tot nu toe geniet ik daar alleen maar van. Het enige echte nadeel voor mij is eten. Ik vind het ontzettend stom om alleen voor mezelf te koken en doe het dus eigenlijk bijna niet. Ik vind het ook erg lastig want er zijn ook geen porties te koop voor een persoon. Daardoor eet ik ook slechter. Mijn trek in eten is zo goed als weg als ik alleen ben en moet er dan ook echt op letten dat ik genoeg eet. Heel stom! Ik houd van eten en normaal kon ik niet stoppen met eten en moest ik er op letten dat ik niet te veel at. Nu moet ik mezelf bijna dwingen. Maar ieder nadeel heeft zijn voordeel. Door dat en alle stress ben ik wat kilo’s kwijt en daardoor zit ik ook weer een stuk lekkerder in mijn vel.

Ik kan alleen maar zeggen dat ik ontzettend blij ben met mijn Rotterdamse kamertje en me sinds jaren weer heel goed voel. Toch komt er ook ineens een stuk verleden langs en mis ik mijn broer weer heel erg. Het is zwaar maar het is goed dat het eruit komt. Ik had dit graag met hem gedeeld en het is zwaar om te weten dat er nog zoveel belangrijke gebeurtenissen in mijn leven zullen komen waar hij helaas niet bij kan zijn. Maar op die manier is hij altijd een beetje bij me. Ik geniet vooral en ik kan eindelijk zeggen dat het weer goed met me gaat. :)

De roomtour laat trouwens nog even op zich wachten! Er ligt nog een hoop zooi en ik moet nog wat extra kasten kopen. Zodra het af is, maak ik een roumtoor filmpje voor jullie.

51 Comments

51 Comments on Op mezelf wonen

 1. Linda
  3 september 2012 at 18:07 (9 jaar ago)

  Lekker wijf ben je. Ik ga echt mijn best doen zo snel mogelijk eens langs te komen. Gaan we shoppen en stappen en gezellig doen en je bed inwijden enzo <3

  Beantwoorden
 2. Lifesplash
  3 september 2012 at 18:14 (9 jaar ago)

  Ah, ik vind op jezelf wonen echt iets voor jou! Goed dat je het naar je plezier hebt. ^_^ Ik ben blij om te lezen dat het weer goed met je gaat en dat je je lekker en gelukkig voelt. Het lijkt mij zo een grote verandering hè, zomaar op jezelf wonen.. Ik ben benieuwd naar de roomtour. En dat er een hoop zooi lag is ook iets dat typisch jou is volgens mij lol. :’)

  Beantwoorden
  • Sanne
   3 september 2012 at 18:55 (9 jaar ago)

   Nja ik zal nooit een hele opgeruimde kamer hebben omdat ik van kamers waar geleefd wordt. Maar ik kan nu gewoon niks meer kwijt :P

   Beantwoorden
 3. Malou
  3 september 2012 at 18:18 (9 jaar ago)

  mooi geschreven stuk, heel open en eerlijk! Heel veel geluk in Rotterdam, geniet ook maar van de ‘allene’ momenten, ik denk dat je gewoon nog een beetje moet wennen

  Beantwoorden
 4. Malou
  3 september 2012 at 18:19 (9 jaar ago)

  O en JEE voor “roumtoor” haha!

  Beantwoorden
 5. Lisa
  3 september 2012 at 18:22 (9 jaar ago)

  Daar zitten we dan op de mooiste plek van Rotterdam met Sneeuwwitje de Travestiet en Peter Pan die wel een hapje Tinkebell lust.

  Beantwoorden
  • Sanne
   3 september 2012 at 18:56 (9 jaar ago)

   Haha, ik ben er zo vaak voorbij gelopen en ik heb er zaterdag pas goed om kunnen lachen ^^

   Beantwoorden
 6. femketje
  3 september 2012 at 19:07 (9 jaar ago)

  goed om te horen dat je daar goed op je plek zit :D

  Beantwoorden
 7. Angelique
  3 september 2012 at 19:10 (9 jaar ago)

  Je bent een leuk meisje Sanne! Ik kijk altijd graag naar je filmpjes en het lijkt me zeker tof je ooit een keer te ontmoeten als mede Rotterdamer!

  Ga zo door en blijf lekker je zelf want dan ben je leuk genoeg!

  Mooie uitspraak die ik gister las:

  Je zou jezelf niet hoeven te veranderen om anderen tevreden te stellen. Dat vind ik de grootste onzin ooit.

  Beantwoorden
 8. Bibi
  3 september 2012 at 19:31 (9 jaar ago)

  Leuk om te lezen! Echt leuk voor je Sanne dat het nu beter met je gaat! Geniet van je huisje/kamertje

  Beantwoorden
 9. Ellis
  3 september 2012 at 19:35 (9 jaar ago)

  Leuke foto’s Sanne! En fijn dat je het toch hoofdzakelijk naar je zin hebt! xD.
  Ben blij voor je.

  Beantwoorden
 10. lala
  3 september 2012 at 19:36 (9 jaar ago)

  Wauw Sanne je ziet er echt goed uit!!!

  Beantwoorden
 11. Brechtje
  3 september 2012 at 19:53 (9 jaar ago)

  Super fijn dat je weer wat beter in je vel zit. Heerlijk dat je nu eigenlijk die vrijheid hebt en dat dat je zo goed doet. Veel plezier met je kamertje in Rotterdam, ik ben heel benieuwd naar je roomtour! :)

  Beantwoorden
 12. Simone
  3 september 2012 at 20:39 (9 jaar ago)

  Ik woon nu 5 maandjes op mezelf, en dat probleem met het alleen eten is ontzettend herkenbaar. Daarom nodig ik eigenlijk, als dat kan, altijd iemand uit. Of ga ik ergens anders eten. Alleen eten sucks!

  Beantwoorden
 13. Mayara Esther
  3 september 2012 at 20:52 (9 jaar ago)

  Ik ben blij voor jou dat je het naar je zin hebt. En nog heel veel plezier, ik hoop dat we elkaar ook nog tegen komen in Rotterdam hihi.

  Beantwoorden
 14. antoinette
  3 september 2012 at 21:11 (9 jaar ago)

  wat fijn! ik volg jullie blog al best wel lang en kreeg wel eens wat mee via LJ. echt fijn om je zo positief te zien posten. gefeliciteerd :-)

  Beantwoorden
 15. donna
  3 september 2012 at 21:22 (9 jaar ago)

  Leuk stuk! Ik was al erg benieuwd hoe het je beviel, via twitter lees ik natuurlijk wel eens wat over je leven. Maar ik kon daar niet echt uit opmaken of je nu blij was met je keuze of niet, doordat je soms nogal wisselende buien hebt op twitter ;P. Maar ben blij dat het je bevalt.
  Ik zit er nu ook serieus over na te denken op kamers te gaan. En dit soort verhalen versterken dat plan!

  Over het eten, misschien kan je af en toe samen met je huisgenoten eten? 2dagen per week ofzo? Doen vriendinnen van mij ook af en toe.. Dat is gezelliger en goedkoper!!
  Hoe bevallen je huisgenoten eigenlijk? Zijn ze een beetje aardig? Weten ze eigenlijk al van je site, en je Youtube-vlogs enzo? Ze vinden het zeker wel vet dat ze nu met een soort bn’er wonen :P!

  Beantwoorden
  • Sanne
   4 september 2012 at 20:06 (9 jaar ago)

   Ik eet geen vlees en zij hebben allemaal bijna altijd hun vriendin op bezoek, haha. Dus ze zien me al aankomen.
   Ik heb ze nog weinig gesproken maar ze zijn heel aardig :) Van de week kwam ik een huisgenoot tegen in Primark die gelijk over mijn video’s begon haha.

   Beantwoorden
 16. Lies
  3 september 2012 at 23:45 (9 jaar ago)

  Leuk om te lezen dat het nu zo goed gaat! Heel fijn dat het voor jou de juiste keuze is geweest om op kamers te gaan en je mag er zeker heel trots op zijn dat jij je angsten aan bent gegaan! Dat er nu een stukje verleden terugkomt is ook heel begrijpelijk. Ik wens je in ieder geval nog heel veel plezier toe met op kamers wonen!

  Beantwoorden
 17. Cynthia
  4 september 2012 at 10:49 (9 jaar ago)

  Hey Sanne, wat een dappere keuze. Ik vond op mezelf gaan eigenlijk best wel moeilijk, ik voelde me veel alleen en ging nog vaak naar mijn ouders in het begin. Ook het elke dag koken en alle huishoudelijke taken, pfoe! Nu na 2 jaar gaat het prima en ik wil echt niet anders meer. Het went heel erg snel, zeker als er regelmatig leuke mensen langskomen :)
  Ik vind het stoer van je dat je het heft in handen neemt en er voor vecht om je beter te voelen. Liefs Cynthia

  Beantwoorden
  • Sanne
   4 september 2012 at 20:07 (9 jaar ago)

   Bedankt voor je reactie :) Het is inderdaad wennen omdat je vaak alleen zit maar gelukkig kan ik elke dag naar school, haha.

   Beantwoorden
 18. Miranda
  4 september 2012 at 11:23 (9 jaar ago)

  Wat fijn dat het je goed bevalt ;D

  Beantwoorden
 19. Suus
  4 september 2012 at 16:11 (9 jaar ago)

  Leuk om te lezen en goed om te horen dat het bevalt! :) Ik ben benieuwd naar de foto’s van je kamer.

  Beantwoorden
 20. Ellis
  4 september 2012 at 17:10 (9 jaar ago)

  Ik volg je al een hele tijd maar heb nog nooit een reactie achtergelaten bij een van je berichten, dus bij deze doe ik het is een keer! Ik vind het superleuk voor je dat je je plekje gevonden hebt, en op jezelf wonen gaat idd met ups en downs maar uiteindelijk leer je jezelf zo goed kennen.. Heel veel succes en ik blijf je leuke filmpjes zeker kijken!!

  Beantwoorden
 21. Lilly
  4 september 2012 at 17:21 (9 jaar ago)

  Toen ik dit las kwam er zo’n energie boost door mij heen! Het maakt mij blij dat jij blij bent, ik ken je niet persoonlijk maar volgde je al toen je veel meemaakte dus ik ben erg blij dat je zo goed in je vel zit sanne! :D En over dat kat uit de boom kijken dat doe ik ook, niet altijd goed maar je kunt ook goed observeren of de mensen bij je passen dus je kan het ook wel iets wat positief bekijken, je bent zoals je bent en ik krijg de indruk dat je mega veel lol met jou kan hebben, zeker als ik filmpjes zie van jou, sakse, teske en alwin dan zit ik met een big smile op mijn gezicht van jou gezichtsuitdrukking en de lol die jij hebt!!

  Moest dit gewoon even kwijt!

  Groetjes Lilly ^^

  Beantwoorden
 22. Rachel
  4 september 2012 at 19:04 (9 jaar ago)

  Ik vind je een tof wijf!! Echt super dat je die stap gezet hebt, en nu lekker in ‘jouw stadje’ op jezelf woont en helemaal een eigen plekje hebt. Ik vind je een prachtige meid, inside and out && ik heb bewondering voor jou!! Ik wens jou al het geluk en liefde!!!!

  Beantwoorden
 23. Tam
  4 september 2012 at 19:44 (9 jaar ago)

  Super fijn voor je dat het beter gaat en dat je de stappen hebt genomen.
  alles op zijn tijd toch, je komt wel waar je wilt.
  En alleen eten, blehhr dat vind ik dus ook geen kloot aan.

  Have a great time!

  Beantwoorden
 24. Robin
  4 september 2012 at 22:25 (9 jaar ago)

  Je ziet er tof uit op die foto’s, mooie kleren en ik vind je laatste foto ook erg leuk :).. De eerste vind ik niet zo mooi eerlijk gezegd

  Beantwoorden
  • Sanne
   4 september 2012 at 23:43 (9 jaar ago)

   Is ook niet voor de mooi haha

   Beantwoorden
 25. Kimberly
  5 september 2012 at 11:38 (9 jaar ago)

  Wat fijn om te lezen dat je het zo naar je zin hebt!

  Beantwoorden
 26. Cynthia
  5 september 2012 at 17:11 (9 jaar ago)

  @Sanne: oh dat scheelt echt, dat je gewoon elke dag naar school gaat. Dat had ik niet, ik blogde (blogte?) toen al fulltime dus zat veel thuis. Uiteindelijk went het en wil je niet liever meer :-) Succes in ieder geval! Enne, wat je kan doen: grote porties eten klaarmaken, 1 portie eten en de rest invriezen.

  Beantwoorden
 27. Bayla
  6 september 2012 at 08:19 (9 jaar ago)

  Je doet het toch allemaal maar…..ik vind het stoer van je!!!

  Beantwoorden
 28. anita
  10 september 2012 at 21:48 (9 jaar ago)

  Haaai, ik zag je vandaag nog wandelen in de middag op de nieuwe binnenweg. Ik werk daar in een kapsalon, en zag ineens een mooie rooie voorbij lopen haha, het is dat ik bezig was anders had ik even hallo gezegd! Veel plezier nog in rotjeknor

  Beantwoorden
  • Sanne
   17 september 2012 at 00:12 (9 jaar ago)

   Werk je toevallig bij JC hair? want dan zal je me wel vaker voorbij zien lopen, haha :D dankje!

   Beantwoorden
 29. Laura
  12 september 2012 at 22:59 (9 jaar ago)

  Goed dat je er zo over kunt praten en er zo tegenaan kijkt! Heb veel respect voor je! Wens je veel geluk in je nieuwe stekkie!

  Beantwoorden
 30. Martiniii
  14 september 2012 at 10:19 (9 jaar ago)

  Heel goed van je en van dat eten herken ik wel. Toen ik nog in Staphorst woonde (helemaal een gat, maar goed ik voelde me wonderbaarlijk genoeg niet eenzaam daar) at ik ook veel slechter en had ik ook geen puf om wat klaar te maken. Ik maakte toen inderdaad (als ik zin had tenminste) grotere porties, zodat ik er vaker van kon eten. Maar om eerlijk te zijn: ik ging sowieso elke week een keer naar de plaatselijke snackbar.
  Maar oké, nu ben ik heel gezond bezig haha! Ik vind het echt goed van je dat je op kamers bent gegaan, dat verandert jezelf ook als persoon namelijk. Je wordt wat meer onafhankelijk en volwassener.. je beseft dat je een eigen leven hebt dat je zelf in mag vullen. Een heel fijn idee als je het zo bekijkt! Heel veel plezier op kamers en ook succes met deze nieuwe stap!

  Beantwoorden
 31. Ilse
  14 september 2012 at 21:52 (9 jaar ago)

  Wow Sanne, dat kleine stukje wat je over je broer vertelde dat ontroerde me echt heel erg. Ik heb even aan traantje weg gepinkt. Heel knap dat je zo open bent en dit schrijft. Je bent toppie. Het lijkt ook altijd alsof je zo dicht bij mij staat. Klinkt misschien heel appart, maar alsof je echt een bekende voor mij bent. Heeel vreemd! Maar keep up the good work en veel plezier met je Rotterdam avontuur! :D

  Beantwoorden
 32. Shelby
  16 september 2012 at 17:09 (9 jaar ago)

  Je ziet er echt goed uit Sanne <3!! Je bent een mooie meid, echt waar!! En respect hoe je het allemaal doet!!

  Beantwoorden
 33. Lisanne
  17 september 2012 at 12:48 (9 jaar ago)

  Sanne, ik weet zeker dat je broer vast daarboven ergens is, want helemaal weg, dat kan echt niet hoor! Ik weet bijna wel zeker dat hij op je neerkijkt en dit van je meekrijgt. Hij is zeker weten dan trots op je! Misschien uit het oog, maar niet uit het hart… Dat wou ik even zeggen!

  Oh, en; mooie foto’s trouwens en ben blij dat je het naar je zin hebt, you go!

  Beantwoorden
 34. Fleur
  17 september 2012 at 14:29 (9 jaar ago)

  Hey meis (we volgen elkaar op twitter), wat leuk om deze update te lezen. Ik ben geen vaste bezoeker van jullie site maar zo heel af en toe neem ik wel eens een kijkje. En ik was wel nieuwsgierig naar hoe je het hebt op je nieuwe kamer in R’dam. Wat schrijf je lekker open over je gevoelens, knap hoor! Ik herken heel veel in je verhaal. Ik ging op kamers toen ik net 18 werd en het was echt een opluchting voor mij (erg bezorgde en iet wat bemoeierige ouders). Ik woonde bij een hospita (zat in driebergen op de VH=oriëntatiejaar) en toen t jaar erop zat, moest ik weer terug bij mijn ouders wonen. Ik ging in Utrecht fysio studeren en zocht me gek naar een kamer. Gelukkig vond ik dan eindelijk een betaalbare kamer na bijna een jaar. Na 2 weken had ik een betere kamer gevonden 2 straten verder bij een vriendin in huis… velen huizen later en nu samenwonend al een aantal jaren, ben ik nog steeds verliefd op Utrecht en wil ik nooit meer weg uit het centrum (heb uiteindelijk een appartement in hartje centrum gevonden na al die jaren). Onzeker ben ik nog steeds mijn 31 jaren, maar verlegen of té onzeker allang niet meer. Je leert met de jaren en elke ervaring is er weer een die uiteindelijk er toe bijdraagt dat je leert, groeit en zal bloeien =) Goed van je dat je deze stap hebt genomen. Ik merkte aan je tweets dat je erg ongelukkig was inderdaad. Fijn om te lezen dat je nu gelukkiger bent en zo’n grote stap hebt genomen naar zelfstandigheid! Succes met studie en je nieuwe stekkie!

  Beantwoorden
 35. anita
  17 september 2012 at 21:21 (9 jaar ago)

  Ja ik werk inderdaad bij Jc Hair! Nou als ikde kans heb en ik zie je weer zeg ik je gedag haha

  Beantwoorden
  • Sanne
   18 september 2012 at 17:34 (9 jaar ago)

   haha ik kijk vanuit mijn raam op jullie mooie dak ^^ ik loop altijd voorbij als ik naar de supermarkt ga dus ik ben een paar keer per week te spotten haha :D

   Beantwoorden
 36. anita
  19 september 2012 at 20:28 (9 jaar ago)

  Nou als je iemand hoort roepen haha groetjesss

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

captcha

Voer de CAPTCHA in

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>