Favoriete Nederlandse muziek

| Muziek, Sanne's Life

Ik hoor mensen regelmatig zeggen dat ze een hekel hebben aan Nederlandstalige muziek of dat ze het zo slecht vinden. Dat doet me echt pijn om te horen want jongens, er is zoveel moois! Bij Nederlandstalige muziek denk ik al snel aan Jan Smit, Nick & Simon, smartlappen. En nee, dat is ook niet mijn ding. Wel vind ik het jammer dat hierdoor veel mensen niet verder kijken. Want natuurlijk is er meer dan alleen dat genre. De meeste muziek die ik luister komt namelijk uit Nederland en ik deel hierbij mijn favorieten van Nederlandse bodem met jullie.Spinvis

Ik begon op mijn zestiende naar Spinvis te luisteren. Ik hoorde het voor het eerst bij mijn vader en wist toen niet zo goed wat ik er van vond. De teksten zijn vrij vaag of mooier gezegd; poëtisch. Toen ik goed naar de teksten begon te luisteren, kon ik er echt helemaal bij weg dromen. Ook zag ik Spinvis (Erik de Jong) een aantal keer live waar hij met de meest vreemde instrumenten en cassettebandjes speelde. Altijd was het weer een verrassing hoe hij de liedjes nu weer zou spelen en verdronk ik in zijn teskten en ogen. Dit is wel echt iets wat je geweldig vindt of juist helemaal niets. En dat kan ik wel begrijpen.


Roosbeef

Ik ben verliefd op Roos en haar liedjes. De teksten zijn perfect voor gebroken harten, wel met een apart en rauw randje. In veel van haar teksten kan ik me perfect herkennen. Roosbeef is live ontzettend goed, de band die achter haar staat is geweldig. Ze wisselen vaak midden in het nummer van instrumenten. Veel mensen vinden Roos een beetje een gekkie maar ik ben vooral heel erg gek op haar ontzettend droge humor.


The Kik

Ik volg Dave von Raven, de zanger van The Kik, al vanaf het Rotterdamse bandje The Madd. Gers de mopshond (die je hierboven in mijn logo ziet) figureerde altijd in hun clips en daardoor werd ik fan van Gers. In 2009 besloot ik naar The Kik te gaan kijken in Rotown, Dave stond buiten te roken en schreeuwde (met zijn mooiste Rotterdamse accent) ‘Heyyy! Sanneke89!’. The Kik zong eerst in het Engels maar is later over gegaan in het Nederlands, beste beslissing ooit. De nummers van The Kik maken me onwijs vrolijk en is de perfecte band voor op een festival. Ook is Dave een onzettend goede tekstschrijver en dat bewijst het liedje hierboven wel.


Eefje de Visser

Eefje maakt absolute droom muziek. Waar je spontaan zin van krijgt om verliefd op iemand te worden. Als ik me rot voel of helemaal wil relaxen, ga ik liggen en luister ik naar haar teksten. Ze ontroeren me en ze kloppen. Heerlijk rustgevend.


De (Tweede) Speeldoos

Dit duo bestaat uit Roos Rebergen (van Roosbeef) en Torre Florim (van De Staat). De Staat is ook een van mijn favoriete Nederlandse bands maar die noem ik hier even niet omdat ze niet Nederlandstalig zingen. Het idee ontstond om verstandelijk beperkten gedichten te laten maken en hier liedjes van te maken. Dat was De Speeldoos. In 2012 kwam De Tweede Speeldoos, gebaseerd op verhalen van verstandelijk beperkten. De onderwerpen lopen dus onwijs uiteen (discotheek, de dood, God, vriendschap, etc.) maar ik word onwijs vrolijk van de muziek en vind het zo tof gemaakt. Het is natuurlijk ook heel fijn om twee van je favorieten samen op het podium te zien staan, dat klinkt extra goed. Daarom heb ik ze heel vaak live gezien en daar heb ik ontzettend van genoten.

Ik hoop dat jullie een paar van bovenstaande muziekjes kunnen waarderen en misschien wel iets nieuws hebben ontdekt.

Wat is jullie favoriete Nederlandse muziek?

 
9 Comments

9 Comments on Favoriete Nederlandse muziek

 1. Ansjuh
  27 oktober 2014 at 16:56 (10 jaar ago)

  Woooow. Iemand die dezelfde muziek leuk vind.
  Ken je Lucky Fonz III ook? Die past wel in het dit straatje ;)

  Er zijn echt prachtige Nederlandse liedjes. Roosbeef heeft echt de prachtigste teksten :)

  Beantwoorden
  • Sanne
   29 oktober 2014 at 18:21 (10 jaar ago)

   Ja ken ik maar vind ik niks, haha. Verschrikkelijke stem. :P

   Beantwoorden
 2. Lisanne
  27 oktober 2014 at 21:20 (10 jaar ago)

  Leuk! Ik was vroeger ook dol op Spinvis, maar was het een beetje vergeten. Helaas kon ik mijn liefde voor Spinvis met niemand delen inderdaad, de meesten vonden het maar apart. Verder vind ik Eefje de Visser ook zo leuk! Toffe muziek!

  Beantwoorden
 3. Eilish
  28 oktober 2014 at 18:54 (10 jaar ago)

  Nee, ik ben ook niet zo van Nederlandse muziek, maar dat betekend niet dat ik meteen alles afkraak! Ik vind blof erg goed (Ik moet ook wel als Zeeuw, nee kidding) en de Kik is inderdaad ook goed!

  Beantwoorden
  • Sanne
   29 oktober 2014 at 18:22 (10 jaar ago)

   *The Kik :P
   Ik snap werkelijk niets van de teksten van Blof, haha.

   Beantwoorden
 4. Linda
  28 oktober 2014 at 18:57 (10 jaar ago)

  Yaay The Kik is zo leuk! Ik ben in mei naar een concert geweest in Vlaardingen (:

  Beantwoorden
  • Sanne
   29 oktober 2014 at 18:22 (10 jaar ago)

   Cool :D

   Beantwoorden
 5. Bente
  28 oktober 2014 at 20:37 (10 jaar ago)

  Ik vind Te Heet Gewassen een van de leukste liedjes van Roosbeef. Ook vind ik On Eva (hun kappelsesie is denk ik het leukste om te luisteren) en Jeroen Woe heel goed!

  Beantwoorden
 6. Daniëlle
  29 oktober 2014 at 11:29 (10 jaar ago)

  Ik ken ze allemaal niet. Ik luister ook niet echt nederlandstalig. Soms blõf :)

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

captcha

Voer de CAPTCHA in

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>