Kiezen trekken

| How to, Sanne's Life

Ik denk dat we allemaal niet heel erg graag naar de tandarts gaan. En als je dan het bericht krijgt dat je je verstandskiezen moet laten trekken, wordt je al helemaal niet blij. Toch wil ik jullie vertellen dat het verstandig is om dit wel te doen, hoe het is en hoe je het je jezelf zo makkelijk mogelijk kan maken.


Net na het trekken van mijn verstandskiezen

Ik ging ergens halverwege 2012 naar de tandarts die toen foto’s maakte van mijn verstandskiezen. Dit liet ik met goede moed doen, ik had namelijk toch nergens last van dus die konden makkelijk blijven zitten. ‘Even kijken.. Ja, alle 4 laten trekken.’ Mijn tandarts liet even tussen neus en lippen door weten dat ik maar liefst 4 kiezen moest laten trekken. 4! Alsof het niets was! Voor mij was het verschrikkelijk nieuws. Ik ben niet alleen bang voor de tandarts maar ook alles wat met verdovingen, operaties, naalden en bloed te maken heeft. Ik vond het ook maar totale onzin, want ik vond het niet nodig. Om die redenen stopte ik het weg en besloot ik er niet eens over na te denken.

Dat ging een jaar goed. Totdat mijn verstandskies rechtsonder begon door te komen en dat niet helemaal goed ging. Het begon te irriteren en het tandvlees wat er af moest komen, bleef vast zitten. Ook dit kwam wel goed, tenminste.. dat dacht en hoopte ik. Dagen heb ik op pijnstillers geleefd en het geprobeerd te negeren. Totdat ik amper nog kon eten en het zoveel pijn deed dat ik huilend aan mijn vader vroeg of hij de tandarts wilde bellen. Het was nu zo erg dat ik maar al te graag naar de tandarts wilde, veel erger dan deze pijn kon het eigenlijk niet worden. Het eerste wat de tandarts wilde horen is dat ik eigenwijs was en inderdaad naar hem had moeten luisteren. Ze gaven me een verdoving en sneden het stuk tandvlees weg. Wat ondertussen compleet ontstoken was en de pus liep eruit, bah! Maar wat was ik daarna opgelucht en ik maakte gelijk een afspraak bij de kaakchirurg.


De ontsteking was een goede les en waarschuwing maar nam mijn angst helaas niet weg. Ik zag erg op tegen het trekken van mijn kiezen en zat met trillende handjes in de wachtkamer. Ik werd eerst geroepen om me te verdoven. Dat zijn er volgens mij in totaal 5. Twee onder, twee boven en een in je gehemelte. Zodra ik binnen kwam heb ik niet om me heen gekeken en ben ik gelijk naar de behandelstoel gelopen. De spuiten voor de verdoving blijken namelijk nogal groot te zijn en ik kan niet tegen naalden dus ik wilde dit niet zien. Dat scheelt een hoop spanning en stress. Liggen, ogen dicht, blijven ademen en let er ook op dat je je lichaam verder blijft ontspannen. De prikken zijn naar, een vervelend gevoel maar niet echt pijnlijk. Dit is misschien het vervelendste van de hele behandeling dus hierna kan het alleen maar meevallen. Daarna mocht ik weer plaats nemen in de wachtkamer om de verdoving compleet in te laten werken. Het is een super raar gevoel. Je voelt je complete mond, wang, lippen en tong niet meer. Daarna wordt je weer geroepen om plaats te nemen in de behandelstoel. Er wordt een groen doek op je gelegd met een gat erin die over je mond gaat, zoals ze bij iedere operatie doen. Vervolgens gaan ze eerst proberen om je kies los te trekken. Ik weet niet hoe ze dit doen want zoals ik al zei, ik houd mijn ogen absoluut gesloten en ik wil echt niet zien met wat voor tangen, boren, naalden ze allemaal in mijn mond gaan. De eerste keer dat ik mijn kiezen liet trekken stond ik letterlijk binnen 5 minuten buiten! Ze konden mijn kiezen er zo makkelijk uit trekken en ik heb bijna nergens iets van gemerkt of gehoord. Het viel me echt zo erg mee. Ik was zo opgelucht en blij! Vergeleken met mijn ontsteking was dit echt NIKS! De tweede keer ging het allemaal iets minder makkelijk en snel. Mijn kies onder wilde niet los en dan gaan ze je kies doormidden boren. Dat zijn even nare geluiden en je hoort je kies letterlijk breken. Ook voelde ik even dat ze bezig waren. Absoluut geen pijn maar zodra ik iets voelde (gewoon een soort van aanraking) dacht ik ‘Maar ik hoor niks te voelen!’ en reageerde ik daar gelijk op. Zodra ik maar bewoog of geluid maakte, stopte ze en vroegen ze of het goed met me ging. Ook hielden ze me de tweede behandeling heel erg op de hoogte met wat ze aan het doen waren en hoe het ging. Het duurde deze keer 10 tot 15 minuten en dat viel even tegen. Vooral omdat ik het niet verwacht had, de geluiden naar waren en hij maar niet los leek te komen. Maar alsnog, het stelt niets voor en het doet absoluut geen pijn. De eerste behandeling ben ik daarna vrolijk nog naar de supermarkt gegaan maar dat zag ik de tweede keer echt niet zitten. Ik was gewoon een beetje van slag door mijn eigen zenuwen, stress en angst. Ook had ik de tweede keer een antibiotica kuur omdat er waarschijnlijk een wond was ontstaan. Maar dat is alleen maar om ontsteking tegen te gaan.

Wat kun je doen om het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken?
Helaas kan je niet zoveel aan je angst doen, maar probeer in ieder geval realistisch te blijven denken, je niet compleet te laten leiden door je angst en vergeet vooral geen adem te halen.
Zodra je klaar bent, begin gelijk met koelen. Vooral op warme dagen of als ze dieper hebben moeten boren, kan het snel opzwellen. Probeer dit zoveel mogelijk te voorkomen en blijf het een paar keer per dag koelen als het opgezwollen blijft.
Neem je rust. Dus probeer zo min mogelijk of eigenlijk helemaal niet te praten. Doe een dutje als je daar zin in hebt of kijk anders een film.
Eet vloeibaar. Vooral de eerste dag wordt het aangeraden om vloeibaar te eten. Ik was dit al heel snel zat omdat alles zo flauw, zoet is en ik juist van hartig houd. Dus ik at de eerste dagen alweer vast maar kijk zelf hoe het gaat.
Neem pijnstillers in vóór dat de verdoving is uitgewerkt. Ga niet wachten tot je pijn krijgt maar ga dit tegen. Je krijgt niet voor niks pijnstillers mee.

En mijn belangrijkste tip is; doen! Stel het niet uit maar doe het zodra je tandarts zegt dat het moet gebeuren. Het kan namelijk alleen maar erger worden. En geloof me, je wilt die ontsteking niet mee maken. Want dat doet écht pijn. Ook zijn mijn tanden een stuk schever gaan staan omdat er geen ruimte meer was. En ja, de behandeling kan tegen vallen en lang duren maar maak jezelf niet gek. Want je voelt er absoluut niets van. Daarna is het aan jou om jezelf goede nazorg te geven. Ik weet dat angst een bitch is maar laat het je leven niet leiden. Echte pijn is nog altijd tig keer erger.

Ik hoop dat jullie er iets aan hebben en dat ik tenminste een paar van jullie kan helpen. Mochten jullie verder nog vragen hebben, stel ze hieronder.

Als laatste wil ik dit filmpje met jullie delen waar ik erg om moest lachen. In Amerika wordt je tijdens de behandeling aan het lachgas gezet en daar ga je dus zo raar van doen. Volgens mij voel je je dan helemaal verschrikkelijk!

Ben jij bang voor de tandarts?

 
13 Comments

13 Comments on Kiezen trekken

  1. Idhuna
    10 oktober 2014 at 16:08 (9 jaar ago)

    Leuk en ook goed dat je erover vertelt!

    Beantwoorden
  2. Lisa
    10 oktober 2014 at 17:43 (9 jaar ago)

    Wauw, goed dat je erover vertelt!

    Beantwoorden
  3. serberry
    10 oktober 2014 at 17:51 (9 jaar ago)

    Bij mij moeten waarschijnlijk de onderste twee eruit omdat ik er niet goed bij kom met poetsen :( mijn tandarts zit nog in Alkmaar en inschrijven bij de tandarts in Spijkenisse kostte destijds 100 euro toen ik het vroeg .. aargghhhh
    Hopelijk hoeven er bij jou nu nooit meer tanden getrokken te worden!

    Beantwoorden
    • Sanne
      10 oktober 2014 at 18:07 (9 jaar ago)

      Wat irritant maar wel verstandig om binnenkort toch maar eens te doen. Ik zit ook nog bij mijn ouders’ tandarts in Hellevoet. Maar ik vond het sowieso toen wel fijn om het daar te doen zodat ik niet alleen was.

      Beantwoorden
  4. Fleur
    10 oktober 2014 at 20:04 (9 jaar ago)

    Goed artikel Sanne, fijn dat je over je ervaringen vertelt.
    Mijn tandarts zei vorige maand ook dat m’n verstandskiezen eruit moeten, maar aangezien ik ook bang ben voor alles wat met de tandarts te maken heeft, heb ik besloten te wachten. Tegen mijn zus en moeder heeft hij jaren geleden ook gezegd dat ze eruit moesten maar ze zitten er bij hen allebei nog prima zonder problemen in dus hoop dat dat bij mij ook zo is.

    Kleine tip: het is niet “wordt je” maar “word je” (ik zag t n paar keer staan)

    X

    Beantwoorden
    • Sanne
      10 oktober 2014 at 23:24 (9 jaar ago)

      Zijn je kiezen al helemaal door gekomen?
      Thanks voor de tip.

      Beantwoorden
  5. Dailynailsart
    11 oktober 2014 at 15:04 (9 jaar ago)

    2 wkn geleden moest ik voor het eerst in 24 jaar een gaatje laten vullen.
    Ik was bang voor de verdoving maar je voelt er eigenlijk niks van.

    Mijn verstandskiezen komen nog steeds niet door en als ze door komen hoop ik dat ze niet getrokken hoeven worden…

    Beantwoorden
  6. Marion
    16 oktober 2014 at 15:19 (9 jaar ago)

    hahaha ik ga helemaal stuk om dat filmpje.
    “Is that blood?” :’)

    Beantwoorden
  7. Alice
    23 oktober 2014 at 15:04 (9 jaar ago)

    Tandartsen….. verschrikkelijk! Als ik ergens angst voor heb is het wel de tandarts!

    Beantwoorden
  8. jessica
    31 oktober 2014 at 00:44 (9 jaar ago)

    ooh kut ik moest eigenlijk 3 september al mijn kiezen 4 laten trekken en ik wil het niet..

    Beantwoorden
    • Sanne
      31 oktober 2014 at 00:57 (9 jaar ago)

      Ben je t vergeten? Snel doen, hoor.

      Beantwoorden
  9. Tamara
    9 november 2014 at 12:47 (9 jaar ago)

    Ik ben ook heel erg blij dat ik mijn vier verstandskiezen heb laten trekken. Was ook heel erg zenuwachtig. Maar ik had ook zoveel pijn er aan dat je dan wel wil gaan. Tweede keer hebben ze bij mij ook moeten boren, aangezien deze horizontaal lag. Als dit de eerste keer was gebeurd, weet ik nog niet of ik wel een tweede keer was gegaan…

    Beantwoorden
    • Sanne
      9 november 2014 at 14:09 (9 jaar ago)

      Haha, hier precies hetzelfde. Was heel blij dat de eerste keer zo mee viel.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

captcha

Voer de CAPTCHA in

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>