Pompoen Ovenschotel

| Food

Als ik bij mijn ouders ben, vind ik het leuk om wat uitgebreider te koken. Omdat ik daar dan de tijd en ruimte voor heb. Ik houd heel erg van koken maar je moet me absoluut niet storen en me de ruimte geven, omdat ik dan heel geconcentreerd bezig ben en er echt van kan balen als ik al een uur bezig ben en het wordt verpest door iets stoms. Ik heb ooit mee gemaakt dat ik lang bezig was in de keuken en alles klaar stond om de oven in te gaan, en iemand liep door de keuken en alles viel op de grond. Dan heb je een hele boze Sanne, haha. Laatst vond ik dit recept op Leuke recepten en ik was benieuwd dus ik probeerde het uit.


Het is echt een herfst gerecht. Ik ben sowieso dol op ovenschotels en vind dit vaak makkelijk om te maken omdat er vrijwel niets mis kan gaan als je het de oven in schuift en de tijd maar goed in de gaten houd. Er zit pompoen in en dit is de eerste keer dat ik het zelf heb klaar gemaakt. Misschien is het voor sommigen nog spannend om te eten maar geloof me, het is echt heel lekker! Het is vrij zoet en is te vergelijken met zoete aardappel of wortel. Waarschijnlijk dus ook een hit voor kinderen. Ik vind pompoen gebakken of uit de oven verwerkt in gerechten heel lekker maar pompoensoep is niet mijn ding. Maar ik houd sowieso niet van hele zware en dikke soep.

Wat heb je nodig?
Zakje a 450 gr pompoenblokjes (jumbo) of ½ pompoen
800 gr aardappelen, kruimig
1 eetl olijfolie
Scheutje melk
Klontje boter
2 appels
300 gr spinazie
2 rode uien, in ringen
50 gr geraspte kaas
125 gr geitenkaas
Peper en zout

Bij het recept staat dat dit genoeg is voor 4 personen. Ik heb dit voor 3 personen gemaakt en we zijn geen hele grote eters dus ik zou voor 4 personen toch net wel even wat meer maken. Ook staat er dat je een halve pompoen moet gebruiken maar later zag ik dat er makkelijk de hele pompoen in had gekund. Ook wel zo makkelijk als je verder niet weet wat je met de pompoen moet doen.


Als eerste schil je de aardappels en kook je ze voor 15 minuten.
Daarna heb ik de pompoen schoon gemaakt en in stukjes gesneden. Het was mij niet duidelijk of je de pompoen wel of niet moest schillen en op internet las ik ook verschillende berichten. Ik heb uiteindelijk besloten om het wel te doen omdat ik las dat het soms bitter kan zijn of de schil niet helemaal zacht wordt. Een pompoen is vrij hard dus ik heb hem eerst in 4 stukken gesneden en daarna geschild en in stukjes gesneden.

Daarna heb ik deze gebakken samen met 2 rode uien en peper en zout. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
De pompoen en uien moeten gemiddeld 15 minuten gebakken worden maar ik zou dit iets korter doen omdat je daarna de spinazie er nog bij moet gooien en het vrij lang duurt voordat alle spinazie geslonken is en in de pan ligt.
Als de pompoen en ui gebakken is en alle spinazie erbij is gegooid en geslonken, kan het vuur uit.

Als de aardappels hebben gekookt, giet je deze af en gooi je ze daarna terug in de pan om fijn te stampen met een klontje boter en wat melk. Mijn eerste stampervaring! Als alles fijn is gestampt, gooi je de geitenkaas erbij en stamp je die er goed doorheen.
Daarna vet je de ovenschaal in met olijfolie en schil je de appels en snijd deze in blokjes.

In de ovenschaal doe je eerst een laag met de pompoen, ui en spinazie, dan de blokjes appel erover en vervolgens de aardappelpuree. Daarna kan je er nog wat geraspte kaas overheen strooien. Dit doe je vervolgens nog even 15 minuten in de oven tot de kaas helemaal gesmolten is.

Ik vind het echt een super geslaagd recept en zeker voor herhaling vatbaar. Ik ben sowieso heel erg gek op geitenkaas en zo gemengd door de aardappelpuree is echt een aanrader. Ook lekker als je bijvoorbeeld stamppot maakt om het extra romig te maken en meer smaak te geven. De kaas bovenop is wel lekker maar vond ik niet echt nodig. Als kaasliefhebber vind ik dat je dit eigenlijk prima weg kunt laten omdat er al genoeg smaken in het gerecht zitten. Wel is het misschien lekker om wat rozijntjes toe te voegen of geroosterde pijnboompitjes voor wat extra bite.
Gelukkig viel het bij mijn ouders ook in de smaak. Ook bij mijn vader die niet zo gek is op geitenkaas, vond het op deze manier wel lekker.
Je staat wel redelijk lang in de keuken omdat je vooral lang bezig bent met alles snijden. Ik was gemiddeld een uur bezig en toen kon ik het in de oven schuiven.

Hopelijk vinden jullie het lekker klinken. Ik kan het jullie in ieder geval echt aanraden. Ik hoor en zie het graag als jullie het recept ook hebben gemaakt.

3 Comments

3 Comments on Pompoen Ovenschotel

 1. Marieke
  5 november 2014 at 18:55 (10 jaar ago)

  Klinkt echt super lekker! Zeker nu met dat koude weer als ik een dag hard hebt gewerkt. Leuk dat je dit deelt Sanne! :)

  Beantwoorden
 2. Yvette
  5 november 2014 at 23:38 (10 jaar ago)

  Ik heb nog nooit pompoen op maar ga het zeker een keer proberen

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

captcha

Voer de CAPTCHA in

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>