Ik ben The Grinch

| Personal

Terwijl iedereen zich verheugd op een gezellige kerst en blij wordt als alle kerstversiering en kerstkoekjes weer in de winkels liggen, kijk ik in september in de winkel al verdrietig en zuchtend om me heen. Daar gaan we weer! De verplichte gezelligheid, de drukte in de stad door het cadeautjes shoppen en de hysterische versieringen. En terwijl ik mopper, krijg ik weer een duw in mijn rug ‘Hey, doe eens normaal! Kerst is gezellig en waarom verpest je het voor de rest?’. Ik ben The Grinch maar waarom?Ik zal niet ontkennen dat ik vaak mopper om het mopperen en soms onnodig negatief ben. Maar bij kerst ligt het niet allemaal zo simpel. December is een maand waar ik me op mijn slechtst voel, wil wegkruipen onder de dekens en mensen me om het minste kunnen breken waardoor ik alleen nog maar kan huilen. En het feit dat dat allemaal niet mag en je mee moet doen, dat geeft me een naar gevoel. Voor veel mensen is het duidelijk wat ze doen met kerst want dat doen ze al jaren. Dezelfde familie en hetzelfde ritueel. Zo gingen wij elk jaar gourmetten. Mijn moeder deed er alles aan om het gezellig te maken, mijn broer zat tot het laatste moment te gamen, ik maakte me vooral heel erg druk dat het misschien niet gezellig werd en mijn vader, die heel de woonkamer heeft volgebouwd met zijn muziek verzameling, zette elk jaar weer geen gezellig muziekje op. Verplichte gezelligheid, daar hielden mijn broer en ik al niet zo van maar toch deden we elk jaar weer ons best. En was vooral het samen zijn fijn en belangrijk.

Als iemand overlijdt, heb je het gevoel dat de wereld weken of misschien wel maanden stil staat. Je denkt niet aan anderen of wat er ergens anders in de wereld gebeurd, je denkt er haast niet aan dat je moet eten en drinken, laat staan aan andere dingen. Je bent alleen bezig met het afscheid nemen, de geliefde die je moet gaan missen en alle herinneringen. En soms als ik weer al dat verdriet voel, dan kruip ik weer weg en laat ik mijn wereld weer even stil staan. Met kerst mag de wereld niet stil staan, je bent verplicht om door te gaan. Terwijl ik alles behalve wil dat de wereld door draait. Wetend dat ik nooit meer samen met mijn ouders en mijn broer aan een tafel zal zitten, klagend over dat er geen muziek is en dat mijn moeder het bakje voor het gourmetvet is vergeten, dat breekt mijn hart. Maar er zijn zoveel mensen die het wel leuk hebben en al hun geliefden nog wel hebben, dus je moet maar mee draaien met die wereld en doen alsof je het ook allemaal heel leuk vindt. Al die mensen die wel iemand of meerdere geliefden moeten missen, daar is geen plek voor. Dat is alleen maar ellende en verdriet. Deze maand draait om gezelligheid!

Het laatste wat ik wil is natuurlijk het voor anderen verpesten. Want ik ben hartstikke blij dat er genoeg families zijn die compleet zijn en volop van kerst genieten. Maar het doet me wel pijn dat er geen plek lijkt te zijn voor mensen die het deze maand extra moeilijk hebben. Want dan ben je maar negatief en verpest je het voor de anderen die het wel leuk hebben. En daardoor wordt het voor mij alleen maar extra moeilijk. Vooral omdat je er niet aan ontkomt. En elke keer als ik erover praat of mopper ‘Ja, niet zo negatief, hoor!’. Maar ik mopper niet altijd om het mopperen, soms zit het dieper.

En ondertussen heb ik mijn kamer ook wel een klein beetje versierd, heb ik een stapel kerstkaarten geschreven en ga ik het heus wel gezellig hebben met kerst en ben ik blij en dankbaar voor de mensen die er nog wel zijn. Ik bekijk het ook echt wel positief en ik ga echt wel genieten. Maar daar gaan wel heel wat tranen aan vooraf.

Ik wens jullie hierbij een hele mooie, fijne en warme kerst en ik hoop dat jullie omringd worden door al jullie geliefden.
Merry christmas! <3

18 Comments

18 Comments on Ik ben The Grinch

 1. Sonja
  16 december 2014 at 09:56 (8 jaar ago)

  Ook al heb je niemand verloren (mijn opa was op 26/12 jarig, blijft een gemis) dan nog hoeft kerst niet je favoriet te zijn.
  Ik vind er geen bal meer aan sinds mijn jeugd. Verschrikkelijk vond ik het. En dit jaar zijn mijn man en kinderen gescheiden. Ik doe niet meer mee aan het diner bij mijn schoonfamilie. Mijn oudste kind uit eerdere relatie is niet uitgenodigd, dus ze mogen van mij barsten… Omdst hij niet meer thuis woont? Tsss.
  Zo kun je dus een meute familie hebben, ook dan is het nog afwachten of het klikt.
  Wat ga ik doen? Bbq met mijn zus die geen relatie heeft, Glühwein, kampvuur en muziek. Hoe tof kun je het hebben? Dus als je zin hebt… Bij ons is er altijd plek!

  Beantwoorden
  • Sanne
   18 december 2014 at 16:32 (8 jaar ago)

   Wat een narigheid allemaal :( Hopelijk heb je toch een fijne kerst! En bedankt voor de uitnodiging, heel lief. :)

   Beantwoorden
 2. Lisse
  16 december 2014 at 10:04 (8 jaar ago)

  Het gevoel dat het gezellig “moet” zijn heeft mij ook jaren geplaagd. Ik was dan zó teleurgesteld als kerst toch niet helemaal was geworden wat ik ervan had verwacht. Ik heb nu inmiddels geleerd om dat gevoel dat het gezellig MOET zijn los te laten en gewoon te kijken wat er van komt. Ik geniet van kerst, de lichtjes en de mensen, maar ik snap dat als je een dierbare verloren bent, dat helemaal niet zo vanzelfsprekend is.

  Ik zou je niet teveel gek laten maken door de mensen die zeggen dat je gezellig moet doen met kerst. Het is jouw leven, het zijn jouw kerstdagen en ‘t is jouw verdriet. Daar moet je op je eigen manier mee omgaan! Ik wens je desondanks wel mooie kerstdagen toe! <3

  Beantwoorden
  • Sanne
   18 december 2014 at 16:32 (8 jaar ago)

   Dankjewel, Lisse! <3

   Beantwoorden
 3. Nanda
  16 december 2014 at 10:29 (8 jaar ago)

  ik weet niet hoe het is om je broer (in mijn geval zus) te verliezen dus ik ga niet roepen ‘ik weet hoe het is’, maar ik kan me je verdriet wel goed voorstellen en dat je dan geen zin hebt in dat vrolijk moeten zijn.

  Ik heb er ook helemaal niks mee. Vooral dat verplichtte inderdaad. De godganze dag met familie in huis zitten leuk doen. Mensen die altijd alleen zijn maar met de kerst zijn ze ineens zielig dat ze dan alleen zijn dus verplicht uitnodigen of daar de hele dag moeten vertoeven. Van die stomme programma’s als All you need is love.

  Het liefst ga ik rond de kerst op vakantie! Heb je dat gezeik ook niet. Dit jaar dacht ik van de verplichtingen af te komen. Ik ben namelijk al sinds oktober ziek. Eten zit er niet in want ik spuug heel veel. Dus hadden we schoonfamilie al gezegd dat we gewoon met ons eigen gezinnetje de kerst doorbrengen. Was prima. Zegt mn moeder vorige week uit de middle of nowhere waar iedereen bij was: ja met kerst komen we naar jou toe en dan kook ik wel. Sta je daar dan mooi met je mond vol tanden en voor het blok gezet. Dus alsnog geen kerst met mijn eigen gezin en languit op de bank liggen de hele dag als ik dat wil.
  Het is goed bedoeld maar aarghh…

  Kan niet wachten tot het maart is. Lekker weer, lang licht, in de tuin zitten of waar dan ook..zalig!

  Beantwoorden
  • Sanne
   18 december 2014 at 16:32 (8 jaar ago)

   Ik heb ook zin in maart :D

   Beantwoorden
 4. Eefje
  16 december 2014 at 13:47 (8 jaar ago)

  Recentelijk ben ik mijn broer en zijn vriendin verloren. Zelf heb ik ook geen zin in kerst en dat word dus ook moeilijk. Maar toch ga ik het vieren.. Eerst bij mijn moeder, de volgende dag bij mijn vader. Juist om de herinneringen in leven te houden van mijn lieve dierbare

  Beantwoorden
  • Sanne
   18 december 2014 at 16:33 (8 jaar ago)

   Jeetje, Eefje.. Wat vreselijk! Heel veel sterkte. Ik mail je nog even met iets wat misschien wat afleiding kan bieden.

   Beantwoorden
 5. Luca
  16 december 2014 at 18:08 (8 jaar ago)

  Zelf heb ik gescheiden ouders en ik ben al mijn hele leven heel zelfstandig opgevoed, waardoor de relatie met mijn ouders niet zo is als die van bijvoorbeeld mijn vriend. Met Kerstmis vond ik gezelligheid belangrijk, maar nu hecht ik er geen waarde meer aan. Sowieso vind ik dat men nu een heel stereotiep beeld hweft van een ‘perfect kerstfeest’ en omdat ik in een creatieve familie ben opgegroeid vind ik het heel saai om een traditionele kerst te vieren met vieze stoofpeertjes haha.

  X

  Beantwoorden
  • Sanne
   18 december 2014 at 17:01 (8 jaar ago)

   Haha, ah! Toch een fijne kerst gewend.

   Beantwoorden
 6. Marieke
  16 december 2014 at 18:25 (8 jaar ago)

  Mooi eerlijk stukje Sanne! Ik snap heel goed dat je het er nu extra moeilijk mee hebt, zeker als dan de nadruk zo ontzettend op gezelligheid en liefde voor familie ligt. Ik ervaar het niet helemaal zoals jij, maar sinds mijn ouders uit elkaar zijn is kerst niet echt leuk meer (en verjaardagen en al dat soort familie-achtige dingen). Het zal gewoon niet meer zijn zoals het was en dat is verdrietig. En als je dan inderdaad gezellig moet doen, is het extra stom haha.
  Al moet ik zeggen dat kerst dit jaar weer eens wat leuker en relaxter lijkt te worden, hopen dat ik er met een fijn gevoel op terug kan kijken. En jij ook misschien hopelijk elk jaar een beetje meer :)

  Beantwoorden
  • Sanne
   18 december 2014 at 17:02 (8 jaar ago)

   Ah, dat is ook naar. Ik ben dan wel heel blij dat mijn ouders nog bij elkaar zijn. Fijne kerst!

   Beantwoorden
 7. Patricia
  16 december 2014 at 20:36 (8 jaar ago)

  Ik heb een heel andere kijk op kerst dan wat jij hebt maar dat is ook niet gek, jij bent diegene die haar broer heeft verloren, dan zijn alle dagen en vooral feestdagen moeilijker en vooral anders.
  En weet je het is jou verdriet en daar mag jij mee omgaan zoals jij dat wilt, en wanneer jij dat wilt.
  Hopelijk heb je ondanks alles wel fijne kerstdagen.

  Liefs,

  Beantwoorden
  • Sanne
   18 december 2014 at 17:02 (8 jaar ago)

   Dankjewel. Jij ook!

   Beantwoorden
 8. Yvette
  17 december 2014 at 19:52 (8 jaar ago)

  Ik ben ook niet dol op kerst vanwege een heleboel dingen .
  Maar ik begrijp dat je het moeilijk vindt.

  Beantwoorden
 9. Marit
  17 december 2014 at 22:20 (8 jaar ago)

  Sterkte xxxxxx

  Beantwoorden
  • Sanne
   18 december 2014 at 17:02 (8 jaar ago)

   Dankje!

   Beantwoorden
 10. Loes
  25 december 2014 at 02:59 (8 jaar ago)

  Heey lieve Sanne,
  Zelf kijk ik dit jaar heel dubbel tegen kerst aan. Het zal de eerste kerst zijn zonder mijn beide ouders. Mijn vader is in 2010 overleden, mijn moeder afgelopen augustus. Ik hield zelf ontzettend van kerst, dus ik heb er zin in, maar zie er ontzettend tegenop dat mijn moeder er dit jaar niet bij zal zijn. Mijn broertje en ik wonen nu samen bij mijn oom en tante, we zijn immers pas 19 en mn broertje 16, en we worden hier met ontzettend veel liefde opgevangen. Ik hoop dat je toch een beetje een fijne kerst hebt, en huilen mag, dat hoort erbij! Ik ga er in ieder geval het beste van proberen te maken, en ik hoop jij ook. Je bent top Sanne! Liefs xxx

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

captcha

Voer de CAPTCHA in

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>