Mijn angsten

| Personal

Soms laat ik mezelf iets te veel mee slepen door mijn angst. Mijn angsten zijn vaak heel stom en voor anderen iets heel normaal. Daardoor kan ik ze soms wel iets beter relativeren, want als niemand er zo’n moeite mee heeft, waarom ik dan wel? Hieronder vertel ik jullie waar ik bang voor ben.


Vallen

Ik ben altijd bang om te vallen. Ik houd niet van hoogtes maar ik heb geen hoogtevrees, ik ben gewoon veel banger dat het karretje in het reuzenrad afbreekt. Ik houd niet van sneeuw want ik loop dan letterlijk als een pinguïn over straat. Trappen loop ik altijd alleen af als ik me vast kan houden. Ik zie mezelf heel vaak vallen als ik denk dat ik straks een trap af moet lopen maar in het echt (klopt af) val ik zo goed als nooit. Alleen als ik bijna in slaap val en in bed lig, haha. En wat haat ik dat gevoel!

Naalden, bloed en alles wat er mee te maken heeft

Ik hoop echt dat ik in mijn leven nooit geopereerd hoef te worden of ernstig ziek wordt, want dat scheelt me vooral heel veel angst en stress. Als ik bloed of naalden zie, word ik helemaal naar van binnen. Ik kan het niet beschrijven! Vooral het infuus wat mensen krijgen als ze in het ziekenhuis krijgen, word ik helemaal kriebelig van als ik er aan denk. Ik ben donor en ik hoop dat dat de enige keer is dat mijn lichaam open gesneden zal worden.

Aantrekkelijke mannen aankijken

Haha, hoe stom is dit! Ik dacht ‘Het gaat wel over met de jaren.’. Maar nee hoor. Als kind durfde ik niemand aan te kijken als ik tegen ze praatte, maar dat heb ik gelukkig afgeleerd. Maar mensen die iets met me doen of mannen die ik knap of leuk vindt, ik kan ze echt niet aankijken. Waardoor het alleen maar ongemakkelijker wordt en ik heel vreemd of arrogant over kom. Mocht je een man zijn en ik heb je ooit niet aangekeken of zoveel mogelijk blikken vermeden; sorry! Zie het als een compliment.

Verliefd worden

Aan de ene kant wil ik super graag verliefd worden maar aan de andere kant.. Ik heb al te vaak mee gemaakt dat het mis ging en liefdesverdriet is verschrikkelijk. Elke keer als ik een jongen leuk vindt, ben ik bang dat het mis gaat, dat hij me pijn doet of niet eerlijk is. Nu ben ik zo bang dat ik zelfs het daten niet meer aan durf. Daar baal ik wel echt van, want ik wil niet dat ik angst mijn leven laat leiden.

Volwassen worden

En dan vooral alle verantwoordelijkheid en dat ik dingen zelf moet beslissen. Heel eng lijkt me dat! Vooral omdat ik bang ben om fouten te maken en nu ik mijn ouders nog heb die het altijd beter weten. Ook lijkt het me heel naar om afscheid te moeten nemen van mijn ouders. Vooral nu mijn broer er niet meer is, voelt het alsof ik dan echt even alleen overblijf.

Alleen blijven

Nu iedereen om me heen heel gelukkig samen is met zijn grote liefde en sommigen soms doen alsof de tijd tikt, ben ik soms bang dat er niemand voor mij is. Wat als ik mijn grote liefde niet vind? Nooit kinderen zal krijgen? Bah, ik moet er niet aan denken.. Gelukkig kan ik die leegte altijd nog opvullen met katten en mopshonden.

Dat zijn mijn angsten. Grappig om te zien dat mijn ene angst de andere soms tegen spreekt, haha. Vooral de liefde, ziektes en verlies is een dingetje in mijn leven waar ik veel mee bezig ben. Soms iets te veel. Maar het lucht wel op om mijn angsten eens op te schrijven en te delen.
Wat zijn jouw angsten?

16 Comments

16 Comments on Mijn angsten

 1. D
  29 december 2014 at 11:41 (8 jaar ago)

  Mijn angsten zijn verlaten worden en nieuwe mensen ontmoeten. Ook best tegenstrijdig haha. Ik ben ook heel bang dat ik later alleen achterblijf en niemand naar me omkijkt. En vooral ook zelf beslissingen moeten maken en verantwoordelijkheid hebben, ik krijg al kriebels als ik eraan denk.

  Beantwoorden
 2. Merel
  29 december 2014 at 14:40 (8 jaar ago)

  spinnen! heeeel eng vind ik ze, en de mensen verliezen waar ik van hou, vooral mijn ouders.
  Trouwens, er staat ansgt ipv angst in de titel ;)

  xxx

  Beantwoorden
 3. Kelly S
  29 december 2014 at 14:41 (8 jaar ago)

  Ik kan er totaal niet tegen om tegen dingen omhoog te moeten kijken (vuurtoren, hoog gebouw etc.). Ik weet niet precies wat voor angst het is, angst dat ik val denk ik.

  en .. bang dat ik nooit meer iemand volledig zal vertrouwen. Hoe graag ik het ook wil(!)

  Ik sluit mij trouwens aan bij die “aantrekkelijke mannen aankijken”. Ik moest er eerst hard om lachen, maar jeetje wat is het vreselijk, haha.

  Beantwoorden
 4. Manon
  29 december 2014 at 14:46 (8 jaar ago)

  dat vallen en bang zijn dat een kermisattractie breekt zijn echt dingen waar ik ook bang voor ben, ik vind het echt niets met die sneeuw niet, ben ook bang om nu met de auto te rijden dat ik ergens tegen aan rij ofzo, verschrikkelijk.

  Beantwoorden
 5. me
  29 december 2014 at 17:16 (8 jaar ago)

  Wat een open artikel! Sanne, als een wat ouder persoon kan ik je vertellen: maak je geen zorgen over alleen blijven. Ik weet zeker dat er iemand op je pad komt. Geniet liever van je jongen jaren en de vrijheden die je nog hebt. Ok dit klinkt een beetje als een oma, maar het is wel zo ;-)

  Beantwoorden
 6. marieke
  29 december 2014 at 17:43 (8 jaar ago)

  Mooi datje alles zo eerlijk op schrijft Sanne! Bijzonder om te lezen. Ik deel je angst voor naalden! Ik verander ook echt in een piepend klein kind als er bloed moet worden afgenomen ofzo, stom!

  Beantwoorden
 7. Lisa
  29 december 2014 at 18:08 (8 jaar ago)

  Ik ben bloeddonor geworden om mijn angst voor naalden te overwinnen. Nadat ik me had ingeschreven had ik wel spijt, maar je helpt er natuurlijk wel mensen mee. Die angst is trouwens na anderhalf jaar (ik ga woensdag voor mijn 6e keer) nog steeds niet voorbij, hahahaha

  Beantwoorden
 8. Yvette
  30 december 2014 at 01:28 (8 jaar ago)

  Ik ben ook echt overal bang voor , hoogtes , donker, poppen en clowns, naalden en bloed, alleen zijn .
  Waarschijnlijk ben ik nog wel iets vergeten .
  Je angsten zijn er altijd om overwonnen te worden zeggen ze maar das makkelijker gezegd dan gedaan.

  Beantwoorden
 9. Jasmijn
  30 december 2014 at 14:02 (8 jaar ago)

  Mensen vertrouwen…
  Maar ook ontvoert, gestalkt of iets dergelijks worden… Als ik alleen naar huis moet fietsen van school bijvoorbeeld, dan zie ik elke auto die langzaam rijdt aan als “gevaar”…
  Super dat je hier zo open over vertelt Sanne <3

  Beantwoorden
 10. Nanda
  30 december 2014 at 19:45 (8 jaar ago)

  Bang ben ik om mensen te verliezen. voornamelijk mijn kinderen, man, ouders.

  Ik ben heel vaak gekwetst in de liefde maar toch ben ik er niet bang voor. Wel heb ik mijn lesje geleerd. Ik zal niet gelijk iemand in no time vertrouwen en ik zal mijn geliefde nooit zien als mijn beste vriend. ik ben een volwassen vrouw en over liefdesverdriet kom ik wel weer heen. Kijk maar, ik ben er nog steeds!

  o ja al je graag kinderen wil raak je ook wel van je naalden-bloed fobie af :-P

  Beantwoorden
 11. Maria
  30 december 2014 at 21:03 (8 jaar ago)

  Ik ben na mijn onweer-angst van toen ik 12 was bijna nergens meer bang voor geweest. Nu ik dit jaar met stage ben begonnen en de druk ervaar op kamers te gaan en op te groeien heb ik enorme angst gekregen voor volwassen worden doordat ik zo het gevoel heb overal alleen voor te staan. Ik hoop heel erg dat ik snel deze angst overwin, want het heeft zo veel invloed op mijn leven.

  Beantwoorden
  • Sanne
   3 januari 2015 at 14:35 (8 jaar ago)

   Ik hoop t ook. En oh, ik ben ook bang van onweer! Wordt alleen maar erger.

   Beantwoorden
 12. Lenneke
  30 december 2014 at 22:27 (8 jaar ago)

  Mooi geschreven. Bedoel je trouwens niet ‘relativeren’ in plaats van ‘realiseren’ in je eerste alinea?

  Beantwoorden
  • Sanne
   3 januari 2015 at 14:36 (8 jaar ago)

   Haha ja, je hebt gelijk. Ik zei dit gisteren ook in een gesprek en toen werd ik ook verbeterd. Thanks!

   Beantwoorden
 13. Stella
  3 januari 2015 at 14:29 (8 jaar ago)

  Mooi artikel Sanne! En no worries er komt vast een leuke man in je leven ;)

  Beantwoorden
 14. roos
  3 januari 2015 at 19:38 (8 jaar ago)

  Mooie schrijfstijl en ook eerlijk en daarom ook zo leuk om te lezen. Ik ben ook o.a. bang om verliefd te worden en om alleen te blijven en volwassen(er) moeten worden. Maar ik heb ook wel faalangst (ook sociaal) en ben een beetje bang voor spinnen. Voor bloed ben ik echt niet bang, ik geef dan ook bloed (bloeddonor) (maar chirurg worden wil ik niet hoor, dat is te veel bloed organen etc)

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

captcha

Voer de CAPTCHA in

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>