Onbekend eten

| Food

Onbekend eten, voor mij kan het niet gek genoeg! Als kind was ik een erg moeilijke eter, het enige wat er bij mij in ging was brood. Maar vanaf mijn tiende begon ik van alles te ontdekken en zat ik regelmatig grote gamba’s te pellen en op te smullen. Een kind die zelf haar gamba’s pelt, haar handen vies maakt en smult van schaaldieren? Daar werd vaak van opgekeken. Toen ik jaren later slakken op de kaart zag staan, bestelde ik ze gelijk. Als er wat nieuws is in de supermarkt, moet ik dat altijd als eerste uitproberen. Dat ging een keer zo ver dat mijn moeder en ik hondensnacks hebben gekocht. Wij dachten dat het een soort bacon hapjes waren maar gelukkig kwamen we er op tijd achter dat dit niet voor ons bedoelt was..In 2008 kwam op Parkpop BNN naar me toe; of ik het aandurfde om een sprinkhaan te eten. No problem! Ik ben altijd alleen maar heel erg nieuwsgierig en ik vind onbekend eten proeven erg leuk. Het is ook maar net wat je gewend bent en hoe je bent opgevoed. Bij mij thuis aten we zo goed als alles en werd het altijd aangemoedigd om iets nieuws te proberen. Mensen die geen vis lusten? Vaak heb je het thuis dan nooit op je bord gekregen. Het lijkt mij sterk dat je alle soorten vis en schaaldieren niet lust. Je hoort toch nooit iemand zeggen dat ze geen groente, fruit of vlees lusten? Die categorieën zijn erg breed. Het was zo erg dat toen mijn broer nog jong was, in een restaurant een broodje haring met een kop koffie bestelde, haha. Jummie combinatie!

Natuurlijk is er ook genoeg waar ik niet aan moet denken en van gruwel. Dat zijn vooral dierlijke producten. Zoals bijvoorbeeld een tong, bloedworst of niertjes. Brrr, no thanks! Iets wat ik nog eens zou willen proberen maar wat er zo ontiegelijk onsmakelijk uitziet dat ik er eigenlijk ook niet aan moet denken, is het century egg/duizendjarig ei.

Het is een eendenei wat 100 dagen bewaard wordt in houtskool en kalk. Het ei is van binnen zwart en de buitenkant is een soort gelei. Hoe vies ziet dit eruit?!

Mijn favoriete YouTube kanaal qua eten is Emmymadeinjapan. Ze proeft regelmatig de gekste dingen. Hieronder zie je haar gefrituurde varkensoren eten. Iets wat ik vroeger waarschijnlijk graag hadden willen proeven, maar sinds ik pescotariër ben, ben ik toch wat preutser geworden qua eten. Maar het is vooral de hele gedachte. Er is veel slachtafval waar niets mee gedaan wordt, dus waarom zou je de oren niet op eten als je toch al vlees eet?

Er is op Youtube ook een reeks ‘Kids VS food’ waarbij ze kinderen van alles laten proeven. Zoals bijvoorbeeld koetong, slakken, spruitjes of kaviaar. Je ziet echt duidelijk het verschil welk kind al gelijk een vooroordeel heeft over het eten en het eigenlijk niet durft te proeven en de ander neemt gelijk een grote hap, haha. Hieronder proeven ze Vegemite. Als er iets wel misleidend en vies is.. Het ziet er uit als chocoladepudding en je kan kinderen hier echt goed mee pranken. Het is mij een raadsel waarom dit nog altijd in de supermarkt wordt verkocht. Als je het nog nooit hebt geproefd, zou je dat echt eens moeten doen.

En dan mag mijn gefrituurde Mars filmpje natuurlijk niet ontbreken. Het mislukte nogal en ik denk dat ik de volgende keer beter een bierbeslag kan maken aangezien dit beter blijft plakken. In principe kan je alles frituren en daar wil ik in de toekomst nog eens een filmpje over maken. Je kan tegenwoordig zelfs bij verschillende restaurants gefrituurd ijs bestellen.

Wat is het vreemdste wat jij ooit hebt gegeten? Of wat durf je echt niet te eten? Ik ben benieuwd!

10 Comments

10 Comments on Onbekend eten

  • Sanne
   11 februari 2015 at 18:07 (9 jaar ago)

   Dat zei ik vroeger ook, haha. Maar dat is omdat ik groente alleen gekookt at met aardappelen en vlees. Niks aan! Maar gewokte groenten, of in gerechten of door pasta, jummie!

   Beantwoorden
 1. Katrien
  11 februari 2015 at 19:04 (9 jaar ago)

  Century eggs zijn niet echt een aanrader, is heel slijmerig.
  Het vreemdste dat ik at is kippenpoten, niet echt om de smaak, maar omdat ik het gevoel had dat ik een babyvinger aan het opeten was :)

  Beantwoorden
 2. Karlijn
  11 februari 2015 at 20:06 (9 jaar ago)

  Echt iets raars gegeten heb ik nog nooit. Ik ben echt een moeilijke eter! Alles wat ik ‘voorgeschoteld’ krijg eet ik wel hoor, maar vaak kan ik er niet echt van genieten. Dat filmpje van die kinderen die Vegemite proberen is trouwens echt geniaal haha! :)

  Beantwoorden
 3. Lisa
  11 februari 2015 at 20:36 (9 jaar ago)

  Sprinkhaan, kangoeroe, haai, krokodil, kikker.. krokodil is trouwens heerlijk!
  Een vriendin van me is half Filipijns ze vertelde me dat ze daar als snack gefrituurd ei eten, met de embryo er in! Het heet balut, mocht je het willen googlen (DONT).

  Oh, en ik lust echt echt echt geen enkele vis!

  Beantwoorden
 4. Yvette
  12 februari 2015 at 11:37 (9 jaar ago)

  Ik ben best lastig met eten tegenwoordig durf ik wel meer te proberen :)
  Wel goed van je dat je gewoon alles eet .

  Beantwoorden
 5. Nanda
  12 februari 2015 at 16:51 (9 jaar ago)

  als kind was ik juist best moeilijk, ik lustte veel niet. Tegenwoordig lust ik bijna alles. Al vind ik niet alles even lekker.

  – Niertjes heb ik wel eens gegeten. Vind het niet lekker
  – Kaantjes wel eens gegeten. Toen vond ik het lekker maar het trekt me niet om het nog eens te proberen
  – Bloedworst en tongenworst wel eens gegeten. Best lekker
  – Kokkels. Soort mosselen. Waren okay. Mosselen zelf vind ik ook niet echt geweldig. Niet smerig maar ook niet lekker.

  Verder kan ik niet echt iets raars bedenken. Die ei ziet er trouwens wel heel ranzig uit, ieuw.

  Mijn vriend is ook een ‘zeikerd’ wat eten betreft. Bijna geen enkele groente lust ie, hij lust geen aardappels en geen rijst. Maar dat heeft inderdaad met zijn opvoeding te maken.

  Mijn zoontje van 3 jaar is dol op olijven, haring, garnalen, augurken e.d. Hij ziet ons het eten dus dan moet het wel lekker zijn!

  Beantwoorden
 6. Mandy
  12 februari 2015 at 21:27 (9 jaar ago)

  Leuk artikel! Zelf ben ik een beetje dubbel; aan de ene kant ben ik vrij kieskeurig met wat ik eet (zo lust ik bijvoorbeeld dus (bijna) geen enkele vis) maar aan de andere kant ben ik wel vaak nieuwsgierig en probeer ik van alles haha. Het meest exotische was denk ik kangaroo, maar het gekste (of eigenlijk smerigste) probeersel waren roze koek met mayonaise en een snicker, ook met mayonaise. XD

  Beantwoorden
 7. Amber
  13 februari 2015 at 15:13 (9 jaar ago)

  Ik ben helemaal geen moeilijke eter. Ik kan er ook niet zo goed tegen moet ik zeggen. Ik ken zelfs mensen die dan zeggen ‘ik lust geen tomaten’ en niet eens meer weten hoe ze smaken omdat ze ze nooit meer op hebben. Misschien lust je ze nu wel of was ze manier waarop je ze at gewoon niet lekker? Ik at op m’n 7e al slakken. Niet dat ik ze lekker vond, maar ik at ze wel, nieuwsgierig. :) Buiten dat ik geen vlees meer eet zal ik altijd alles proberen zelfs als ik het eerder niet lekker vond, wie weet nu wel. Het enige wat ik echt niet lekker vind is gekookte worteltjes (rauw wel) en spruitjes. Dingen echt niet lekker vinden en gewoon liever iets anders eten zijn ook 2 verschillende dingen die mensen soms niet helemaal door lijken te hebben volgens mij. Ja ik heb ook liever een pizza in plaats van boerenkool, maar dat wil niet zeggen dat ik het niet lust. Zolang ik ergens niet misselijk van word eet ik het op.
  Weten wat iets is weerhoud me er ook niet van iets te eten, als het lekker is is het lekker, niet zeuren, haha.

  Beantwoorden
 8. Floor Daasvand
  18 februari 2015 at 22:35 (9 jaar ago)

  Ik ben ook zo opgevoed dat ik van alles probeer! En sommige dingen die ik vroeger niet lekker vond vind ik nu wel lekker en andersom ook

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

captcha

Voer de CAPTCHA in

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>