Film review: Schneider VS. Bax

| Movies I have watched

Afgelopen zaterdag ben ik naar de film ‘Schneider VS. Bax’ geweest in Lantarenvenster te Rotterdam. Een film van regisseur Alex van Warmerdarm. Onder andere bekend van de films ‘Abel’, ‘Ober’ en ‘Borgman’. Ik vertel jullie graag of ik de film een aanrader vind.


‘Schneider VS. Bax’ is de tiende film van Alex van Warmerdam. In de jaren 80 maakte hij zijn eerste films: ‘De Stedeling’ en ‘Abel’. Alex werkt vaak met dezelfde acteurs en actrices. Zo is in bijna elke film zijn vrouw, Annet Malherbe, te zien en zijn broer, Marc van Warmerdam. Maar vaak speelt Alex zelf de hoofdrol in de film.

De films van van Warmerdam spreken mij erg aan omdat het mijn soort humor is. Droog, luguber, sadistisch. Terwijl Alex het vaak niet zo heeft bedoelt. Zo lacht de hele zaal bij de meest lugubere beelden en moorden. Ook vind ik de beelden altijd erg mooi gefilmd en loopt de sfeer en kleur van alles heel mooi over gedurende de film.

Schneider, een huurmoordenaar, krijgt een telefoontje van Mertens op de ochtend van zijn verjaardag. Hij heeft een haastklus voor Schneider, die de klus weigert omdat het zijn verjaardag is en zijn vrouw Lucy had beloofd te helpen met de voorbereidingen van het feestmaal. Mertens houdt vol dat het een belangrijke zaak is. Wanneer ze in Mertens kantoor afspreken, hoort Schneider dat het doelwit Ramon Bax is, een schrijver. Bax woont op zichzelf op een afgezonderde plaats. Omdat het een gemakkelijke klus lijkt neemt Schneider alsnog de opdracht aan. Deze eenvoudige job blijkt echter moeilijker dan verwacht…

De film is bizar omdat het je laat lachen op de meest ongemakkelijke momenten. Er worden flink wat mensen in de film vermoord maar in de zaal klinkt vooral gelach. Alex zit vol droge opmerkingen en acties zonder dat het er dik boven op ligt of grappig bedoelt is. ‘Schneider VS. Bax’ is lang niet zo luguber als voorganger ‘Borgman’, waar het mij soms wat te ver ging en niet altijd meer te volgen was. Deze film zit vol verrassingen en blijft anderhalf uur spannend en verbazen. Ik denk dat deze film van van Warmerdam tot nu toe het meest toegankelijk is voor een breder publiek. Maar alsnog moet je er van houden en moet het jouw soort humor zijn. De recensies zijn lovend (7,5 op IMDb) en daar ben ik het helemaal mee eens.

‘Schneider VS. Bax’ draait nu in de bioscoop. Helaas wel alleen in de filmhuizen. Maar ik raad je hem zeker aan, zeker als je mijn soort humor kan waarderen. En anders zou ik het zeker eens proberen om te gaan kijken want het is het absoluut waard om eens een film van Alex te zien.

0 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

captcha

Voer de CAPTCHA in

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>