Stoppen met de pil

| Sanne's Life

De pil slikken was voor mij iets heel normaals. Ik slik hem namelijk al sinds mijn vijftiende. Dat is nu dus al zo’n 11 jaar. Om me heen hoorde ik steeds meer verhalen over vrouwen die ermee stopte. En niet om zwanger te worden maar om te ervaren wat het met je lichaam doet. Ik begon erover na te denken en had geen idee hoe mijn lichaam eigenlijk zou reageren als ik geen pil meer zou slikken. De verhalen die ik hoorde waren vooral positief dus ik besloot te kijken wat het met mij zou doen. Na meer dan tien jaar eens een keer zonder pil. Maar wat deed het ontpillen met mijn lichaam?


Ik moet eerst zeggen dat het pas amper 2 maanden is dat ik de pil niet meer slik. Dus dat er waarschijnlijk nog genoeg hormonen in mijn lichaam zitten en dat ik nog niet precies kan zeggen wat het nu echt met me doet. Maar wow, ik merk nu al zoveel verschil! Aan de ene kant vind ik het een beetje too much information om te delen. Maar aan de andere kant weet ik hoe het maar normaal wordt gevonden dat meiden deze hormonen slikken terwijl ze geen idee hebben wat het effect hier van kan zijn. En zo ging het ook bij mij. Ik had al langere tijd een vriendje dus was het verstandig om aan de pil te gaan. Andere opties werden niet eens besproken. En ik snap het wel, niemand zit op die leeftijd te wachten op een kind en dat wil je zoveel mogelijk voorkomen. Maar ik denk dat het voor de jongere meiden van nu verstandig is om er juist wel over na te denken. En van te voren op te zoeken wat het met je lichaam kan doen.

Wat merk ik voor verschillen? Ten eerste word ik niet meer ongesteld. En daar schrok ik echt heel erg van. Want mijn lichaam heeft het altijd goed gedaan en mijn ovulatie was heel regelmatig. Maar nu is het al twee maanden geleden. Ik begon me echt zorgen te maken. Gelukkig was het onmogelijk dat ik zwanger was, maar je bent al snel bang dat er iets mis is met je lichaam. Maar ik las op het internet dat het zo een half jaar tot zelfs een jaar kan duren voordat je weer ongesteld wordt. Dat vind ik al zo bizar. Mijn hele lichaam is nu gewoon van slag en moet zijn eigen ritme weer terug vinden. Ook is het heel vervelend want je hebt geen idee wanneer je dan wel ongesteld wordt. Plus dat je meer last hebt van afscheiding. En als dat een keer erg is je gelijk denkt ‘Ik ben ongesteld!’ maar nope. Dus constant opletten op je lichaam of je iets voelt en met tampons in je tas op stap. Dat is wel een beetje stressvol. Vooral omdat ik wel constant last heb van buikkrampen die lijken op menstruatiepijn.

Mijn huid is beter dan ooit. Ik mag sowieso niet klagen over mijn huid maar puistjes lijken nu helemaal verleden tijd, het voelt fijn aan en het straalt. Ik ben zelfs gestopt met het dragen van foundation.

Ook zijn mijn borsten onwijs gevoelig en zelfs pijnlijk. En ook daar schrok ik weer van omdat ik dat nooit heb. Ik had me dus van tevoren echt even beter in moeten lezen over de symptomen, haha. Het wordt wel steeds minder maar het is duidelijk aanwezig en een gevolg ervan.

Dat zijn alle lichamelijke symptomen maar ik was vooral benieuwd naar de mentale. Mijn humeur is sowieso altijd heel erg met up and downs en gaat letterlijk met pieken en dalen. Mijn humeur kan echt in een paar minuten compleet omslaan en dat zit nu eenmaal in me en dat heb ik geaccepteerd en mee leren omgaan. Maar is het nu minder geworden? Ik merk wel dat ik veel minder snel down ben. Want ik blijf er niet echt meer in hangen. Maar ik durf dat nu nog niet zo snel te zeggen. Misschien komt het ook wel omdat ik nu gewoon lekker in mijn vel zit en me gelukkig voel. Maar het voelt allemaal wat minder zwaar.

Het was nu voor mij natuurlijk een ideaal moment om te stoppen met de pil aangezien ik geen vriend heb en dit dus helemaal zelf kan beslissen. Ik weet niet hoe dit in de toekomst zal gaan en of ik het nog zie zitten om weer aan de pil te gaan. Ik vind het best eng wat het allemaal met je lichaam doet en je zo kan ontregelen.
Ik hoop dat ik hierdoor wat meiden kan laten nadenken of ze ook echt de pil willen gaan slikken of voor iets anders kiezen. En dat dit ook gewoon overlegd kan worden en dat het niet vanzelfsprekend blijft. Ik hoor tot nu toe alleen maar goede verhalen over het stoppen met de pil en dat vrouwen er nooit meer aan willen beginnen.

Vragen of ervaringen, deel ze hieronder in de reacties. Ik ben benieuwd. :)

18 Comments

18 Comments on Stoppen met de pil

  1. BySilke
    1 juni 2015 at 06:55 (9 jaar ago)

    Sterk dat je dit deelt met ons! Ik heb nu een vaste vriend maar zou het eigenlijk ook wel leuker vinden om zonder al die pillen door het leven te gaan… Nu neem ik hem al een aantal jaar, maar ik schrok toch even toen ik bij jou las dat je ongesteldheid maanden kan uitblijven! Zo spannend. Veel succes nog!

    Beantwoorden
    • Sanne
      1 juni 2015 at 20:52 (9 jaar ago)

      Dankjewel. Ja, het is wel raar dat t zo lang duurt. Helemaal niet meer gewend.

      Beantwoorden
  2. Salina
    1 juni 2015 at 10:55 (9 jaar ago)

    Op een of andere manier schrijf je altijd zulke dingen waar ik wel op moet reageren. Goed bezig Sanne!
    Ik ben eigenlijk nog niet zo lang aan de pil, minder dan een half jaar nu.
    Hiervoor was mijn cyclus onwijs onregelmatig en nu is dat helemaal verdwenen en ook de ‘pijnen’ zijn een stuk minder geworden tijdens. Ik wilde hem ook tegen acne/bultjes maar die blijf ik op de een of andere manier wel houden/krigen
    Het is ook weer niet zo dat mijn huid een rood kraterlandschap is. maar heb nog steeds aardig wat onzuiverheden.
    Ik wil misschien overstappen op een andere, maar ik slik hem nog geen half jaar, dus wil ook even afwachten wat het nog gaat doen

    Beantwoorden
    • Sanne
      1 juni 2015 at 20:53 (9 jaar ago)

      Haha, dankjewel. :) Het is idd wel zo dat je menstruatie minder wordt maar hij duurt wel langer.

      Beantwoorden
  3. Phyllisia
    1 juni 2015 at 13:22 (9 jaar ago)

    Wauww!

    Ik ben zelf 15 (morgen 16) en slik de pil niet. Je hoord eigenlijk altijd alleen maar de voordelen van de pil en nooit echt de nadelen. Ik vind het echt tof dat je hier dan ook een stukje over hebt geschreven wat redelijk wat jongen meiden lezen zo dat ze ook de nadelen van de pil zien en er over kunnen na denken of er ook nog andere wegen zijn.

    Beantwoorden
    • Sanne
      1 juni 2015 at 20:53 (9 jaar ago)

      Dankjewel, zeker iets om over na te denken.

      Beantwoorden
  4. patricia
    1 juni 2015 at 13:35 (9 jaar ago)

    Grappig het verschil wat de huid betreft, toen ik jaren terug aan de pil ging verdwenen mijn puistjes als sneeuw voor de zon!
    Ik heb helaas het probleem dat ik niet zonder pil kan.. zonder zijn mijn menstruaties een ware hel lekte nog door 4a5 maandverbanden heen in korte tijd.. altijd badlakens mee in bed en op visite, en zo kan ik een hele waslijst maken… het is natuurlijk erg fijn als je zonder kan :D maar voor mij helaas geen optie..

    Beantwoorden
    • Sanne
      1 juni 2015 at 20:54 (9 jaar ago)

      Ik was op mijn elfde al ongesteld dus ik ben het eigenlijk wel gewend zonder. Het klopt dat je menstruatie idd heel heftig kan zijn zonder pil maar ik merkte ook dat het soms veel langer duurde.

      Beantwoorden
  5. Jose
    1 juni 2015 at 14:27 (9 jaar ago)

    Wauw, bijzonder! Ik ben ook 25 en zit er ook al een poos aan te denken. Heb geen vriend dus daarvoor hoef ik hem niet te blijven slikken.. Ik ben ook benieuwd ben wat het doet met mijn lichaam ondanks dat ik ben begonnen met de pil vanwege hevige menstruatie pijn. Bijzonder, ik hoop dat je over een paar maand ons weer vertelt hoe het dan met je missie is van het stoppen en wat de veranderingen zijn vergeleken met nu. Blijf zo door gaan Sanne!

    Beantwoorden
    • Sanne
      1 juni 2015 at 20:55 (9 jaar ago)

      Ik ben ook benieuwd hoe het zal gaan met mijn menstruatiepijn. Tot nu toe heb wel al vaak last van krampen maar ik hoop dat het nu misschien wel korter is.

      Beantwoorden
  6. Yvette
    1 juni 2015 at 19:53 (9 jaar ago)

    Ik ben net juist weer begonnen met de pil slikken voor mij is het op dit monent de enige optie .
    Aangezien ik een vriend heb is het wel nodig xD.
    Tot nu toe merk ik nog niet veel veranderingen mijn huid is altijd wisselvallig en mijn buien ook .
    Zolang ik niks merk blijf ik het gebruiken en anders ga ik wel naar wat anders kijken :)

    Beantwoorden
    • Sanne
      1 juni 2015 at 20:56 (9 jaar ago)

      Er zijn ook genoeg andere opties, laat dat alsjeblieft niet de reden zijn en het een bewuste keuze zijn. :)

      Beantwoorden
  7. Silvana • SimplySilvana.nl
    2 juni 2015 at 11:44 (9 jaar ago)

    Goed geschreven! Ik ben zelf al zo’n 4 jaar aan de pil nu en toen ik laatst een artikeltje las met ‘heb jij wel eens gekeken naar de bijsluiter en wat de bijwerkingen zijn?’ heb ik dat gelijk gedaan. Wat bleek? Ik heb last van vrijwel alle symptomen.. Het liefste zou ik stoppen met de pil, maar i.v.m. mijn vriend gaat dat helaas niet. Ik zit te denken om over te stappen naar de Nuva ring. Daar zijn goede en slechte verhalen over, maar ik ben gewoon benieuwd wat mij dat kan brengen.

    Beantwoorden
  8. Titia Dijkema
    8 juni 2015 at 18:17 (9 jaar ago)

    Ik ben sinds ongeveer anderhalf jaar aan de pil omdat ik een vriend heb. Maar ik zou het ook veel fijner vinden om zonder die pil te leven. Daarom hebben we het de laatste tijd ook vaak over andere mogelijke voorbehoedsmiddelen. Ik hoop dat ik binnenkort ook kan stoppen met de pil.

    Beantwoorden
    • Sanne
      9 juni 2015 at 15:11 (9 jaar ago)

      Fijn, ik hoop voor je dat er een oplossing komt.

      Beantwoorden
  9. Jennifer
    9 juni 2015 at 23:06 (9 jaar ago)

    Ik ben vorige maand begonnen aan een andere pil ivm acne. Als deze niets doet voor mijn acne dan moet ik ook stoppen met de pil. Aan de ene kant kijk ik ernaar uit, maar de andere kant ook niet omdat je er dan geen controle meer over hebt (betreft doorslikken)

    Ik ben tot ik 14 was ofzo ook begonnen aan de pil omdat het hoorde :’)

    Beantwoorden
  10. Elise
    13 juni 2015 at 12:54 (9 jaar ago)

    Ik ben ook recent gestopt met de pil om de zelfde reden.
    Ik merk nu al dat ik veel minder honger heb.
    Het leek eerst wel alsof ik altijd honger had, dat is nu totaal niet meer.
    Ook is mijn humeur er sterkt op voorruit gegaan. Ik ben veel minder snel boos.
    Eigenlijk raar dat we zomaar pillen slikken zonder er over na te denken..

    Beantwoorden
  11. San
    1 juli 2015 at 00:44 (9 jaar ago)

    Ik ben vorig jaar gestopt met de pil en ben overgegaan op een koperspiraaltje. Ik ben er zeer tevreden mee. Het inbrengen is voor een paar seconden geen pretje, maar hij kan er maximaal 2 jaar inblijven, dus dan kan je in ieder geval weer even vooruit. Het voordeel hiervan is dat het prima werkt als anti-conceptie en dat zonder hormoontoediening. Ik heb al een tijdje een vriend en er is tot zover nog niks misgegaan, voor mij dus veilig. Als ik terug kijk op die jaren met de pil realiseer ik me wat voor een troep het eigenlijk is en wat het met je doet, mijn lichaam was die tijd echt van de kaart en bleef zelfs menstrueren terwijl ik de zwaarste soort pil slikte. Voor mij dus geen pil meer. X San

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

captcha

Voer de CAPTCHA in

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>