Stoppen met de pil #2

| Sanne's Life

Begin dit jaar besloot ik na 11 jaar te stoppen met het slikken van de pil. In juni deelde ik mijn ervaring met jullie in deze blogpost. Was ik toen eigenlijk alleen maar positief, wil ik daar nu 3 maanden later toch even op terug komen. Ben ik nog steeds zo blij? Of wil ik de pil toch wel weer gaan slikken?Om kort en krachtig te zijn; ben ik nog net zo tevreden? Nee! En dat komt vooral door de conditie van mijn huid op dit moment. In de pubertijd heb ik zo goed als nooit last gehad van puistjes, wat misschien ook niet zo gek was aangezien ik toen al volop de pil slikte. Op je zesentwintigste nog rond lopen met puistjes over je hele gezicht, in je nek, hals en op je rug is niet fijn. Nog nooit was ik zo onzeker over mijn huid. Ik doe er van alles aan en besteed er erg veel tijd aan. Het enige wat echt helpt zijn tea tree producten maar ook dat werkt maar tijdelijk en minimaal. Ik moet zeggen dat het wel steeds een beetje minder wordt. Een paar maanden terug was het vooral heel erg op mijn rug en dat irriteerde ook onwijs. Plus dat ik er zelf niet bij kan om er naar te kijken of het goed te verzorgen. Dus zat ik er constant aan te krabbelen omdat ik bang was dat ik met een enorme grote witte puist zou rond lopen. Het verplaatst zich wel constant. Waar het in mijn gezicht in het begin vooral erg was op mijn voorhoofd, is nu de zijkant van mijn gezicht aan de beurt. Grappig hoe ik eerst dacht dat mijn huid er juist beter van werd. Nu lijkt alle troep eruit te komen.

Mijn borsten doen in ieder geval geen pijn meer maar dat heeft ‘gelukkig’ plaats gemaakt voor menstruatiepijn. Ongesteld zijn zonder de pil te slikken is toch echt een stuk minder leuk. Ik merk dat ik heel erg chagrijnig word, ik heb trek in slecht voedsel en ik ga behoorlijk kapot van de pijn. Wel word ik nu echt onwijs regelmatig ongesteld. Ik weet precies wanneer en welke dag van de maand ik ongesteld ben. Toen ik de spil slikte, slikte ik hem makkelijk 2/3 maanden door. Ook niet erg slim van me. Ik ben nu wel korter ongesteld, hooguit 3 dagen. Maar helaas wel met veel symptomen.

Het grote voordeel is wel dat ik me mentaal echt zo ontiegelijk veel beter voel. Ik merk nu pas dat de avonden dat ik me echt rot voelde en mijn leven verschrikkelijk vond eigenlijk voorbij zijn. Mijn gedachten konden me echt gek maken inclusief de depressieve gevoelens die soms echt veel te ver gingen. Ik denk dat dat het belangrijkste is; dat ik weer zoveel beter in mijn vel zit en de echte donkere nare gevoelens zo goed als kwijt ben. Waarschijnlijk heeft dit ook andere oorzaken maar ik denk dat dit er zeker aan mee draagt.

Voorlopig ben ik nog niet van plan om ooit de pil weer te gaan slikken. Mijn huid daar baal ik wel echt van en ik word er onzeker van. Maar ik denk dat ik het zelf vervelender en viezer vind dan mijn omgeving. En ik denk eigenlijk dat het de hormonen zijn die nog uit mijn lichaam komen. Het is nog geen half jaar geleden dat ik ben gestopt dus ik denk dat er genoeg troep in mijn lichaam zit. En mocht het echt niet weg gaan, dan ga ik op zoek naar een andere oplossing. Ik denk dat het makkelijker op te lossen is dan het slikken van een pil.

19 Comments

19 Comments on Stoppen met de pil #2

 1. Anouk
  7 september 2015 at 16:44 (5 jaar ago)

  Probeer is een keer benzac op je huid & vooral geen tea tree! Benzac is te koop bij da & etos xx

  Beantwoorden
  • Sanne
   8 september 2015 at 14:55 (5 jaar ago)

   Maar dat is toch speciaal voor jeugdpuistjes?

   Beantwoorden
 2. Natasja
  7 september 2015 at 16:53 (5 jaar ago)

  Zo vervelend dat je last krijgt van puistjes. Ik ben ook een keer een aantal maanden gestopt met de pil en kreeg toen ook veel last van puistjes, dus ben ik de pil maar weer gaan slikken. Maar wel heel fijn dat je nu beter in de vel zit! Dat zou voor mij ook een reden zijn om nog een keer proberen te stoppen met de pil.

  Beantwoorden
  • Sanne
   8 september 2015 at 14:55 (5 jaar ago)

   Ik wacht het nog even af, ik ga er eigenlijk vanuit dat het vanzelf weer minder wordt. :) Fingers crossed!

   Beantwoorden
 3. Lisanne
  7 september 2015 at 18:17 (5 jaar ago)

  Wat is er niet slim aan de pil enkele maanden doorslikken? xxx

  Beantwoorden
  • Sanne
   8 september 2015 at 14:56 (5 jaar ago)

   Het lijkt me niet slim om iets zo vaak tegen te houden wat uit je lichaam moet.

   Beantwoorden
   • Bianca
    10 september 2015 at 23:25 (5 jaar ago)

    Hmm, er moet eigenlijk helemaal niks uit je lichaam als je de pil slikt. Dan rijpt er geen eicel die er tijdens de menstruatie uit moet. Ik heb zelf voor ik ging doorslikken (nu al jaaaaren constant) heel veel research gedaan en de pil werd zelfs oorspronkelijk ontwikkeld om altijd door te slikken.

    Maar los daarvan zou ik het nog wat tijd geven. In feite houdt de pil enkel de acné tegen. Die Benzac is wel een aanrader, droogt puistjes uit (alle puistjes, niet enkel jeugdpuistjes). Wel enkel op de puist zelf aanbrengen want het droogt de huid erg uit. Ben benieuwd naar verdere updates :)

    Beantwoorden
    • Sanne
     12 september 2015 at 02:42 (5 jaar ago)

     Thanks voor de info.

     Beantwoorden
 4. Naomi
  8 september 2015 at 11:34 (5 jaar ago)

  Handig voor anderen dat je het deelt! Ik ben rond mijn 15e begonnen met de pil, omdat ik heel onregelmatig ongesteld was en ik had er ook onwijs last van. Viel er soms zelfs van flauw. Ik durf dus eigenlijk niet meer zonder de pil eigenlijk..

  Beantwoorden
  • Sanne
   8 september 2015 at 14:56 (5 jaar ago)

   Oh wauw, dat klinkt heftig! Zo erg heb ik het gelukkig niet.

   Beantwoorden
 5. Titia Dijkema
  8 september 2015 at 18:05 (5 jaar ago)

  Jammer dat je niet meer zo blij bent met je beslissing als eerst. Ik slik zelf nu ongeveer anderhalf jaar de pil maar ik twijfel of ik daarmee door wil gaan omdat het eigenlijk helemaal niet zo goed is voor je lichaam. Ik hoop dat je binnenkort minder last krijgt van puistjes want ik weet hoe vervelend het is.

  Beantwoorden
  • Sanne
   8 september 2015 at 22:26 (5 jaar ago)

   Dankjewel, ik wacht het nog even af. Zolang je geen veranderingen merkt zou ik me er niet heel druk om maken. Al blijft t natuurlijk altijd troep wat je slikt.

   Beantwoorden
 6. Mandy
  8 september 2015 at 19:52 (5 jaar ago)

  Fijn dat je weer een update schrijft hierover! Wat vervelend van je huid :( Hopelijk vind je daar een oplossing voor. Zelf zit ik er ook aan te denken om met de pil te stoppen en een spiraaltje te nemen, maar ik durf niet zo goed haha.

  Beantwoorden
  • Sanne
   8 september 2015 at 22:26 (5 jaar ago)

   Ik wil eigenlijk ook iets anders gaan gebruiken maar een spiraaltje vind ik ook best eng.

   Beantwoorden
 7. sonja
  10 september 2015 at 02:43 (5 jaar ago)

  Je lijf heeft zon 9 a 12 maanden nodig om echt weer helemaal “terug” te gaan naar “clean”. Vandaar oa de puistjes. Misschien een wat schrale troost, maar het gaat vanzelf over.

  Beantwoorden
  • Sanne
   12 september 2015 at 02:41 (5 jaar ago)

   Dacht ik al dus ik wacht t nog even af. Thanks voor de info!

   Beantwoorden
 8. Wilmke
  10 september 2015 at 21:23 (5 jaar ago)

  Heftig! Maar herken het wel. Ik denk eraan om ermee te stoppen, omdat ik vaak 1,5 week voor het einde van de strip ongesteld word. Dokter zei dat ik misschien wel ‘pilmoe’ ben, mijn lichaam dan. Dus twee maand gestopt. Veel puisten gekregen! Echt mijn huid was een ramp! Daarna weer begonnen en nog steeds vreselijk geklooi met onregelmatigheid.. Ben er klaar mee. Binnenkort overleggen over andere methodes. Maar ik ben ‘bang’ voor het puisten verhaal :(
  X Wilmke

  Beantwoorden
  • Sanne
   12 september 2015 at 02:41 (5 jaar ago)

   Wat vervelend! :(

   Beantwoorden
 9. Mandy
  11 november 2015 at 22:45 (5 jaar ago)

  Fijn om updates te lezen! Ik heb zelf ruim 5 jaar de pil geslikt (vanaf m’n 17e) en heb nu 3 dagen niks geslikt (dus eerst ‘stopweek’), en heb besloten om er voorlopig helemaal mee te stoppen. Vanwege heel vaak candida infecties en omdat ik denk dat het indd niet veel goeds zal doen voor je gezondheid.. Ben wel nog wel een soort bang voor de echte mestruaties die gaan komen, omdat de pijn van mn natuurlijke menstruaties zo heftig was.. tot flauwvallen aan toe helaas :(

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

captcha

Voer de CAPTCHA in

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>