Stoppen met piekeren

| How to, Personal

Ik denk dat ik mezelf wel een expert kan noemen op het gebied van piekeren. Er hoeft maar iets kleins te gebeuren waar ik vervolgens mee ga zitten en tien keer over na kan denken. Maar waarom? En wat kan ik er tegen doen? Hierbij deel ik mijn piekergedachtes en wat ik en jij er kunnen tegen doen.

Wat is piekeren?

Volgens het woordenboek is het ‘denken’ maar ik denk dat het juist meer ‘overdenken’ is. Denken doen we allemaal en altijd maar piekeren (gelukkig) niet. Piekeren is een vorm van te veel nadenken over iets waar je mee zit en niet weet wat er mee te doen. Ik pieker het meest over dingen waarvan ik denk dat ze eigenlijk niet relevant zijn en waar ik het met anderen niet over heb. Omdat ik ergens weet dat het piekeren nergens op slaat. Terwijl je het in je hoofd vervolgens alleen maar groter maakt.

Waar komt het vandaan?

Vraag je af waar het vandaan komt dat je zo piekert want dit moet een oorzaak hebben. Het kan iets kleins zijn door een opmerking die iemand heeft gemaakt en bij jou helemaal verkeerd is gevallen. Waardoor je gaat denken dat je iets verkeerd hebt gedaan. Maar het kan net zo goed iets groots zijn zoals de nieuwe liefde in je leven waar je erg onzeker over bent en waardoor je je constant af vraagt wat die gene van jou denkt en of je wel leuk genoeg bent. Ontdek de oorzaak en vraag jezelf af of het waard is om over te piekeren.

Waarom doen we het?

De oorzaken waarom ik vaak pieker is 1. omdat ik te veel nadenk en 2. het vervolgens in mijn hoofd veel groter maak dan het werkelijk is. Vervolgens weet ik wel dat mijn gedachtes te veel piekeren en voel ik me alleen maar stom om het dan nog met iemand te delen.

Hoe ga je het tegen?

Probeer over de gebeurtenis te praten die je dwars zit voordat je er mee in je hoofd gaat zitten. Sommige dingen zijn gelijk op te lossen en kun je aanpakken. Maar let op! Als je over iets te lang hebt gepiekerd en mee hebt rond gelopen is het waarschijnlijk in jouw hoofd allemaal veel groter geworden dan het werkelijk is. Probeer je gedachtes altijd te relativeren. Wat is er voorgevallen? Is het echt zo erg als ik denk? En hoe voel me erbij? Heeft het zin om hier iemand anders mee te belasten of valt het eigenlijk allemaal wel mee? Je hoeft ook niet perse naar de gene te gaan waar je over piekert. Iemand anders kan je juist helpen om alles te relativeren en je af te vragen of het het piekeren waard is.

Maar houd altijd in je achterhoofd; piekeren lost niks op. Er is niks mis mee om goed over dingen na te denken maar pas op dat je niet verdwaalt in je eigen hoofd. Je eigen hoofd kan je soms behoorlijk gek, onzeker en verdrietig maken terwijl dat vaak helemaal niet nodig is. Praten, relativeren en eerlijk zijn tegen jezelf is voor mij the key.

6 Comments

6 Comments on Stoppen met piekeren

 1. Soof
  4 januari 2016 at 17:27 (8 jaar ago)

  Hee Sanne!
  Heel goed artikel. Mede piekeraar, overdenker, drama mens hier haha. En vaak valt het altijd wel mee en is het nooit zo erg als het is. Zoals mams zegt: mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest. Verder geen diepzinnige quotes hoor. Wilde alleen even zeggen dat ik je blog heel leuk vindt en mij vaak herken in je. En ik wil ook een vriendje haha nee grapje happy single happy single uhuhm.

  X!

  Beantwoorden
  • Sanne
   4 januari 2016 at 18:55 (8 jaar ago)

   Haha, dat zegt mijn vader ook vaak. :)

   Beantwoorden
 2. Salina
  4 januari 2016 at 18:02 (8 jaar ago)

  Fijn artikel Sanne! Ik herken het, ik vind het soms echt lastig om mensen en situaties/herinneringen etc los te laten, waardoor ik ook wel erover na blijf denken. Een vriendin van mij had t gisteren ook over iets wat er bij haar was gebeurd terwijl ze dat nooit doet en t liet mij inzien dat t wel goed is om inderdaad over dingen meer te praten. Al gaat het bij mij soms om zulke dingen die al zo lang spelen dat er teveel is gebeurt om het te vertellen haha.

  Beantwoorden
  • Sanne
   4 januari 2016 at 18:56 (8 jaar ago)

   Dankjewel! En minder lang er mee zitten, hoor.

   Beantwoorden
 3. soof
  4 januari 2016 at 20:17 (8 jaar ago)

  Of: wat nou als je morgen onder een bus loopt haha.

  Beantwoorden
 4. Daphne
  4 januari 2016 at 22:14 (8 jaar ago)

  Oh lieve Sanne ik herken mezelf hier zo in. Vooral omdat ik me ook redelijk in jou als persoon herken. Als ik mezelf mag vergelijken (en dat is ECHT niets persoonlijks, trust me), redelijk introvert, niet bijzonder veel vriendinnen om me heen omdat ze altijd wel iets over me te zeggen hadden/hebben, veel thuis, moeite met leuke dingen plannen etc.(correct me if I’m wrong).
  Terug naar het piekerverhaal; ik kan op avonden zoals deze ook uren piekeren over het leven, waarom het nu juist zo is dat ik weinig mensen om me heen heb, waarom er zoveel mensen al iets tegen mij gehad hebben, waarom ik ben zoals ik ben en waarom er altijd wel over me geroddeld moet worden. Ik kan uren nadenken over waarom ik niet geaccepteerd word om wie ik ben, terwijl ik eindelijk na al die tijd mezelf heb geaccepteerd. Vind het ook belachelijk moeilijk om over dingen te praten waarvan ik het zelf onzin vind dat ik erover pieker. Wil vaak mensen er ook niet mee opzadelen, ofzoiets. Anyway, dit chaotische verhaal bewijst genoeg denk ik; ik ben ook een piekeraar! Liefs

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

captcha

Voer de CAPTCHA in

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>