Gedwongen geluk

| Personal

Ik ben vast niet de enige die bij de vraag ‘Ben je gelukkig?’ even moet nadenken. Want wat is geluk eigenlijk? Ben je pas echt gelukkig als je alles hebt en je er constant bewust van bent? Ben je gelukkig als je al je doelen hebt bereikt? Ik denk dat het veel simpeler kan zijn. Het is geen kwestie van gelukkig zijn maar vooral genieten van het geluk. En dat is pas iets wat ik nog niet lang geleden heb ontdekt.Als ik lees wat ik allemaal in mijn puberteit heb geschreven, lijkt het alsof ik een ontiegelijk zwaar leven had en heel ongelukkig was. Ik zat niet lekker in mijn vel, dat is duidelijk. Maar was ik echt zo ongelukkig als dat ik het opschreef en zoals ik het toen voelde? Nee, totaal niet. Ik ben me pas echt gaan realiseren hoe gelukkig ik soms ben nadat ik een hele moeilijke tijd heb gehad. Toen ontdekte ik pas hoe het was om ├ęcht verdrietig te zijn en je ongelukkig te voelen. Het leven is niet altijd leuk en zeker niet perfect. Er is altijd wel iets wat ontbreekt of niet lekker loopt, maar is dat een reden om te zeggen dat je niet gelukkig bent?

Ik vind de uitspraak ‘Ik ben gelukkig’ nogal een zware lading hebben. Vooral als pessimist wil ik er al snel een ‘maar..’ achter plakken. Maar die ‘maar’ zal er altijd zijn. Voor mij zit geluk vooral in momenten. Ik kan me op bepaalde momenten onwijs gelukkig, fijn en blij voelen. Maar ik weet ook van mezelf dat dat een paar uur later compleet verdwenen kan zijn. Ik heb een tijdje in therapie gezeten en een van de belangrijke dingen die ik heb geleerd over mezelf is dat mijn humeur nooit een strakke horizontale lijn is. Deze gaat op en neer, soms zonder enige reden. Maar sinds ik dat van mezelf weet, weet ik dat het bij mij hoort en ga ik niet meer op zoek naar de reden waardoor ik het rotte gevoel sneller kan los laten.

Ik ben gestopt met mezelf doelen stellen. ‘Want als ik dat heb of dat doe, dan ben ik pas echt gelukkig.’. Nee. Bullshit. Er is niemand of niets wat mij gelukkig kan maken behalve ikzelf en het moment. Sindsdien is genieten van het moment veel fijner en kan ik ook sneller denken ‘ik zie wel hoe het loopt, ik voel me prima.’. Geluk zit niet in je werk, je geliefde of je vrienden. Want die hebben zelfs allemaal een ‘maar’ en minpunten. Probeer je geluk uit het moment te halen en daar vooral van te genieten. Sindsdien ben ik pas gelukkig.

1 Comment

1 Comment on Gedwongen geluk

  1. Alicia
    16 februari 2016 at 13:19 (8 jaar ago)

    Heel mooi gezegd.
    Ik ben ook gestopt met doelen stellen. Nu voelt het veel beter. Helemaal omdat ik wist dat ze amper haalbaar waren.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

captcha

Voer de CAPTCHA in

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>